Docent biologie worden
 

Docent biologie worden

Docent biologie worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 55.024,-
vacatures
94
 

Wat doet een docent biologie?

Een docent biologie geeft les op het gebied van biologie. Biologie is de leer van al het leven om ons heen. Als biologiedocent heb je dus genoeg voorbeelden om te laten zien hoe de mens, planten en dieren zijn opgebouwd en functioneren. Als biologie leraar heb je een passie voor de biologische wetenschap en vertel je hier ook graag over. Je vindt het leuk om jonge mensen te inspireren en over biologie te onderwijzen. Docent biologie worden? Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waaraan je lesgeeft, is doorgaans een opleidingsniveau van hbo of hoger vereist. Het liefst op het gebied van biologie. Bij de meeste onderwijsinstellingen moet je een bevoegdheid tot het geven van onderwijs hebben. Een onderwijsbevoegdheid kun je halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van docent biologie bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent biologie. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent biologie misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

  • mensen helpen en verzorgen
  • met mensen samenwerken
  • mensen lesgeven en iets bijbrengen
  • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

  • dingen grondig bestuderen
  • problemen oplossen door middel van analyse
  • specialistisch werk
  • blijvend leren en kennis vergaren
  • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van docent biologie verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent biologie bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent biologie binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een docent biologie?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 55.024,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een docent biologie met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend docent biologie. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen docent biologie

Docent biologie worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent biologie.

Vacatures docent biologie

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als docent biologie? Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent biologie niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.