Kansrijke beroepen

Vooral veel vraag naar mensen die met hun handen willen werken

3 februari 2020
Uit analyses van online vacatures blijkt dat er tegenwoordig vooral veel vraag is naar mensen op mbo-niveau die met hun handen willen werken. In tegenstelling tot wat veel mensen wellicht verwachten is het niet de programmeur maar de monteur die het snelst werk zal vinden en ben je met de juiste opleiding op middelbaar niveau zeer kansrijk. 

monteurs kansrijk

Deze beroepen zijn zeer kansrijk

Textkernel’s Jobfeed analyseert de online-vacaturemarkt. Met hun big data tool wordt het internet dagelijks gescand op nieuwe vacatures. Hierdoor ontstaat er een goed beeld van de kansrijkste beroepen op basis van het aantal vacatures. De 22 beroepen met de meeste vacatures in 2019 staan hieronder. Jobpersonality heeft achter elk beroep aangegeven wat doorgaans het gevraagde opleidingsniveau is en op welke eigenschap voor beroepskeuze dit beroep het hoogst scoort.

Beroepen met de meeste online vacatures in 2019 (bron: Jobfeed by Textkernel)

 1. Medewerker klantenservice (mbo, ondernemend) 
 2. Productiemedewerker (lager/mbo, realistisch) 
 3. Servicemonteur (mbo, realistisch) 
 4. Chauffeur vrachtwagen (mbo, realistisch) 
 5. Medewerker schoonmaakbedrijf (lager/mbo, realistisch) 
 6. Logistiek medewerker (lager/mbo, realistisch) 
 7. Magazijnmedewerker (lager/mbo, realistisch) 
 8. Verkoper (mbo, organisatorisch) 
 9. Machinebediende (mbo, realistisch) 
 10. Elektromonteur (mbo, realistisch) 
 11. Administratief medewerker (mbo, organisatorisch) 
 12. Werkvoorbereider bouw (mbo, organisatorisch) 
 13. Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG) (mbo, sociaal) 
 14. Technisch werkvoorbereider (mbo, organisatorisch) 
 15. Accountmanager (mbo/hbo, ondernemend) 
 16. Assistent Accountant (mbo/hbo, organisatorisch) 
 17. Medewerker bediening (lager/mbo, sociaal) 
 18. Medewerker commerciële binnendienst (mbo, organisatorisch) 
 19. Projectleider (hbo, realistisch) 
 20. Software engineer (hbo/wo, intellectueel) 
 21. Verpleegkundige (mbo/hbo, sociaal) 
 22. Financieel Administratief medewerker (mbo, organisatorisch) 

Bijna de gehele top tien bestaat uit realistische beroepen. Dit zijn de beroepen waar je vaak met je handen werkt en deze zijn het tegenovergestelde van een kantoorbaan. Een andere veelgevraagde eigenschap is organisatorisch. Dit worden ook wel conventionele beroepen genoemd. Daarnaast valt het op dat voor meer dan helft van de kansrijkste beroepen geldt dat het gewenste opleidingsniveau mbo of lager is. Het is ook erg opvallend dat er in deze top-22 maar één IT-beroep staat, dat van software- engineer.

Bovenstaande beeld wordt ook bevestigd door de vacaturezoekmachine Adzuna. Uit een eerdere data-analyse van vacatures in Nederland blijkt volgens Adzuna dat de vraag naar medewerkers op mbo-niveau veel sterker is gestegen dan voor hbo- of wo-niveau. Met als gevolg dat mbo-vacatures steeds moeilijker ingevuld worden. Als mbo’er, zeker met een technische achtergrond, zal je dus relatief snel werk moeten kunnen vinden.

artistiek beroep niet kansrijk

Kansarme beroepen

Een paar jaar geleden bestonden er nog lijsten met kansarme beroepen. Beroepen waar je veel concurrentie zult ondervinden als je een baan zoekt. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er bijna geen sectoren meer waar het aanbod van werkzoekenden groter is dan het aantal vacatures. Volgens het UWV is er alleen nog bij zogenaamde creatieve en taalkundige beroepen sprake van een ruime arbeidsmarkt. Dit blijkt ook als je naar de top-22 kijkt van meest gevraagde online beroepen. Hierin staat geen enkel artistiek beroep.

Niet alle kansrijke beroepen zijn toekomstbestendig

Voor sommige beroepen waar nu veel vraag is naar personeel, geldt dat deze op termijn gaan verdwijnen als gevolg van robotisering en automatisering. Dit blijkt ook wel uit de top 30 van veelgevraagde functies en hun toekomstbestendigheid. Wil je weten hoe toekomstbestendig jouw beroep is? Ga dan naar de beroepenzoeker en vind je beroep. Bij elk beroep is door middel van een percentage aangegeven hoe groot de kans is dat dit beroep gaat verdwijnen als gevolg van automatisering en robotisering.

BEROEPENZOEKER

 

Van een bedreigd beroep naar een toekomstbestendig beroep

Voor mensen die nu een beroep uitoefenen waarop de kans groot is dat dit beroep (binnenkort) gaat verdwijnen is het zaak dat zij hun horizon gaan verleggen. Ben of was je gelukkig in je baan, zoek dan naar werk dat veel overlap vertoont qua gevraagde persoonlijkheidskenmerken. Taxichauffeur is bijvoorbeeld een beroep dat onder druk staat waardoor er steeds minder vraag zal zijn naar de taxichauffeurs zoals wij die nu kennen.

Als taxichauffeur werk je zelfstandig en ben je veel onderweg (hoge score op het persoonlijkheidskenmerk realistisch). Daarnaast scoort het beroep taxichauffeur ook hoog op het kenmerk ondernemend. Omdat het in dit beroep van belang is dat je werkzaamheden initieert en verantwoordelijkheid neemt. Andere beroepen die hoog scoren op deze twee kenmerken zijn bijvoorbeeld politieagent, kok, beroepsmilitair of cipier. Op deze wijze kan je dus zoeken naar verwante beroepen qua persoonlijkheidskenmerken. Voor sommige beroepen geldt dat deze onbereikbaar zullen zijn qua gevraagde opleiding en opleidingsniveau maar er zullen ook beroepen zijn waarvoor je met een relatief korte opleiding of omscholingstraject in aanmerking komt.

KANSRIJKE OPLEIDINGEN

 

Kies niet alleen een studie op basis van beroepsperspectief

Het volgen van een studie waarmee je werk kunt vinden waar nu veel vraag naar is, is geen garantie voor succes. Nog niet heel lang geleden konden zelfs mensen die afgestudeerd waren aan een technische universiteit niet snel een baan vinden. Iets dat nu bijna ondenkbaar is. Dus als je nu enkel en alleen een bèta-pakket kiest of een bèta-studie gaat volgen omdat er veel vraag is naar monteurs en programmeurs is dat de verkeerde motivatie. Allereerst zal je niet gelukkig worden als het werk niet bij je persoonlijkheid past en ten tweede kan je niet altijd voorspellen of er over vijf jaar bijvoorbeeld nog veel vraag is naar dit type werk. Wellicht is er tegen die tijd veel meer concurrentie op de arbeidsmarkt. Omdat bijvoorbeeld veel mensen om dezelfde reden voor een bèta-opleiding hebben gekozen of door externe ontwikkelingen (technisch, economisch, demografisch). Laat je met andere woorden niet alleen leiden door de kans op een baan na je opleiding. Kies vooral ook een opleiding die je echt aanspreekt, waarvan je denkt dat deze goed bij je past.

Uiteraard kan je in je studie- en beroepskeuze wel proberen rekening te houden met wat je aanspreekt én waar de kans op werk redelijk tot goed is. Overweeg je bijvoorbeeld een opleiding psychologie op hbo-niveau, een opleiding met een slecht arbeidsperspectief (weinig kans op werk), overweeg dan een andere studie waarbij je later ook mensen onderzoekt en helpt. Bijvoorbeeld hbo-verpleegkunde. Op deze wijze kan je toch de studie kiezen die bij je past en vergoot je je kans op werk.

DOE DE TEST

 

Hoe kansrijk is mijn beroep

Wil je weten of jouw beroep kansrijk is? Ga dan naar de beroepenzoeker en ontdek hoeveel vacatures er zijn en hoe groot de kans is dat jouw beroep over 20 jaar nog bestaat.

BEROEPENZOEKER