Kansrijke beroepen

Ondanks coronavirus zijn er nog steeds kansrijke beroepen

2 februari 2020, update 23 april 2020
Tot voor kort waren er bijna geen kansarme beroepen en was het aantal uitkeringen historisch laag. Het coronavirus heeft hierin grote verandering gebracht. Het aantal vacature plaatsingen is sterk afgenomen en voor sommige beroepen zijn er bijna geen vacatures meer. Toch zijn er ook nog beroepen waar juist veel vraag naar is en die zelfs, als gevolg van de coronacrisis, extra kansrijk te noemen zijn. 

kansrijke beroepen

Deze beroepen zijn zeer kansrijk

Textkernel’s Jobfeed analyseert de online-vacaturemarkt. Uit hun analyses blijkt dat het aantal vacatures dat per week geplaatst wordt, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, met 10 % tot 15% is afgenomen. Daarnaast worden steeds meer vacatures, die reeds online stonden, verwijderd. Waardoor het totale aanbod van vacatures nog verder afneemt. Toch zijn er nog steeds beroepen waar relatief veel vraag naar is. Vaak zijn dit zogenaamde vitale beroepen zoals in de zorg. Maar denk ook aan beroepen bij sommige winkels, beroepen die het online winkelen mogelijk maken en financiële beroepen.

Beroepen in de zorg

Door de coronacrisis is er in de zorg behoefte aan extra personeel. Vooral de vraag naar verpleegkundigen, verzorgenden en artsen is hoog te noemen.

Beroepen bij sommige winkels

Veel winkels zijn dicht of hebben zeer weinig bezoek. Maar er zijn ook winkels die extra personeel nodig hebben en zelfs beveiligers inhuren om te voorkomen dat te veel mensen tegelijkertijd binnen zijn. Denk aan bouwmarkten, drogisterijen en supermarkten. Deze winkels hebben vooral behoefte aan extra verkoopmedewerkers, kassamedewerkers en vakkenvullers.

Beroepen die online winkelen mogelijk maken

Door de coronacrisis zitten veel mensen noodgedwongen thuis en betstellen ze vanuit huis boodschappen, eten en andere producten. Dit heeft als gevolg dat veel distributiecentra behoefte hebben aan extra magazijnmedewerkers, heftruckchauffeurs, vrachtwagenchauffeurs en koeriers. Veel online shops hebben het ook extra druk. Dat betekent vooral meer werk voor programmeurs en software engineers die ervoor moeten zorgen dat er meer online shops zijn en de bestaande shops uitgebreid worden.

Financiële beroepen

Door de coronacrisis hebben veel bedrijven het moeilijk. Overheden bedenken plannen om bedrijven te helpen. Al deze bedrijven hebben behoefte aan financiële begeleiding. Hierdoor is er veel vraag naar financieel analisten. Denk aan controllers, accountants, belastingadviseurs en assistent accountants.

Kansarme beroepen

Door de krapte op de arbeidsmarkt waren er in 2019 bijna geen kansarme beroepen. De coronacrisis heeft hierin grote verandering gebracht. De horeca is op dit moment het hardst getroffen, gevolgd door persoonlijke dienstverlening en recreatie, sport en toerisme. Vooral het aantal vacatures voor koks (-65%), receptionisten (-64%), horecamedewerkers (-64%), medewerkers in de kinderopvang (-57%) en secretaresses (-55%) is zeer stevig gedaald. Voor de coronacrisis was er bij zogenaamde creatieve en taalkundige beroepen al sprake van een ruime arbeidsmarkt. De crisis heeft de vraag naar artistiek beroepen alleen maar verzwakt.

Voor veel van deze mensen zijn er genoeg alternatieve beroepen denkbaar. Soms moet iemand zich laten omscholen om een overstap naar een kansrijk beroep in een andere sector te realiseren. Om mensen hierin te helpen hebben we de meest logische en kansrijke carrièreswitches op een rijtje gezet. Ga hiervoor naar "Hoe vind je een leuke baan als je geen werk meer hebt door de coronacrisis?"

beroepenzoeker

Hoe kansrijk is mijn beroep?

Wil je weten of jouw beroep kansrijk is? Ga dan naar de beroepenzoeker. Hier kun je beroepen vinden op basis van je persoonlijkheidskenmerken. Maar je kunt ook je huidige beroep vinden met behulp van het zoekveld. Vul de naam van je beroep in en ontdek hoeveel vacatures er nu zijn en wat het gemiddelde salaris is.

BEROEPENZOEKER