Kansrijke beroepen

Beroepen waar zeer veel vraag naar is

19 januari 2016, update 15 oktober 2018
Wat zijn tegenwoordig kansrijke beroepen? Voor welke beroepen kunnen werkgevers maar met moeite geschikte kandidaten vinden en is de vraag momenteel veel groter dan het aanbod. En zijn er ook kansarme beroepen of sectoren waar je moeilijk een baan zult vinden? 

Kansrijke mbo beroepen

Deze beroepen zijn zeer kansrijk

Uit diverse analyses en overzichten van vacatures en het aanbod van werk blijkt dat er vooral veel vraag is naar mensen op mbo-niveau die met hun handen willen werken. Het bedrijf Jobfeed analyseert de online vacaturemarkt en maakt ieder kwartaal een overzicht van de online geplaatste vacatureadvertenties. De tien meeste gevraagde beroepen in het derde kwartaal van 2018 staan hieronder.

Online meest gevraagde beroep Q3 2018 (bron: Jobfeed by Textkernel)

 1. Medewerker klantenservice (mbo)
 2. Productiemedewerker (lager/mbo)
 3. Servicemonteur (mbo)
 4. Magazijnmedewerker (lager/mbo)
 5. Logistiek medewerker (lager/mbo)
 6. Chauffeur vrachtwagen (mbo)
 7. Medewerker schoonmaakbedrijf (lager/mbo)
 8. Verkoper (lager/mbo)
 9. Elektromonteur (mbo)
 10. Accountmanager (hbo)

Bijna de hele top tien bestaat uit realistische beroepen. Dit zijn de beroepen waar je vaak met je handen werkt en deze zijn vaak het tegenovergesteld van een kantoorbaan. Daarnaast valt het op dat voor de meeste beroepen geldt dat het gevraagde opleidingsniveau mbo of lager is. Ook het UWV heeft een lijst gemaakt met zogenaamde krapteberoepen. Volgens het UWV is bij de onderstaande vijftien beroepen het tekort aan vakbekwame mensen het allergrootst.

Top 15 beroepen met de meest krappe arbeidsmarkt september 2018 (bron: UWV)

 1. Machinemonteur (mbo)
 2. Bouwarbeiders (lager/mbo)
 3. Elektricien (mbo)
 4. Timmerman (mbo)
 5. Vrachtwagenchauffeur (mbo)
 6. Elektrotechnisch ingenieurs (hbo)
 7. Softwareontwikkelaar (hbo)
 8. Ingenieurs (geen elektrotechniek)
 9. Assemblagemedewerker (mbo)
 10. Automonteur (mbo)
 11. Loodgieter (mbo)
 12. Metaalbewerker (mbo)
 13. Lasser (mbo)
 14. Gespecialiseerd verpleegkundige (mbo/hbo)
 15. Logistiek planner (mbo)

Ook hier geldt dat bijna de hele top vijftien bestaat uit realistisch werk. De enige kantoorbanen of bureaubanen zijn die van softwareontwikkelaar op plek zeven en logistiek medewerker op plek vijftien. En ook hier geldt dat beroepen op mbo-niveau het meest gewild zijn. Tot slot bevestigt de internationale vacaturezoekmachine Adzuna het geschetste beeld. Uit een data-analyse van vacatures in Nederland blijkt volgens Adzuna dat de vraag naar medewerkers op mbo-niveau de afgelopen 2 jaar veel sterker is gestegen dan voor hbo- of wo-niveau. Met als gevolg dat mbo-vacatures steeds moeilijker ingevuld worden. Als mbo’er, zeker met een technische achtergrond, zal je dus relatief snel werk moeten kunnen vinden.

 

Kansarme beroepen

Een paar jaar geleden bestonden er nog lijsten met kansarme beroepen. Beroepen waar je veel concurrentie zult ondervinden als je een baan zoekt. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er bijna geen sectoren meer waar het aanbod van werkzoekenden groter is dan het aantal vacatures. Volgens het UWV is er alleen nog bij zogenaamde creatieve en taalkundige beroepen sprake van een ruime arbeidsmarkt.

 

Niet alle kansrijke beroepen zijn toekomstbestendig

Voor sommige beroepen waar nu veel vraag is naar personeel, geldt dat deze op termijn gaan verdwijnen als gevolg van robotisering en automatisering. Dit blijkt ook wel uit de top 30 van veelgevraagde functies en hun toekomstbestendigheid. Wil je weten hoe toekomstbestendig jouw beroep is? Ga dan naar de beroepenzoeker en vind je beroep. Bij elk beroep is door middel van een percentage aangegeven hoe groot de kans is dat dit beroep gaat verdwijnen als gevolg van automatisering en robotisering.

BEROEPENZOEKER

Zelfsturende auto

Van een bedreigd beroep naar een toekomstbestendig beroep

Voor mensen die nu een beroep uitoefenen waarop de kans groot is dat dit beroep (binnenkort) gaat verdwijnen is het zaak dat zij hun horizon gaan verleggen. Ben of was je gelukkig in je baan, zoek dan naar werk dat veel overlap vertoont qua gevraagde persoonlijkheidskenmerken. Taxichauffeur is bijvoorbeeld een beroep dat onder druk staat waardoor er steeds minder vraag zal zijn naar de taxichauffeurs zoals wij die nu kennen.

Als taxichauffeur werk je zelfstandig en ben je veel onderweg (hoge score op het persoonlijkheidskenmerk realistisch). Daarnaast scoort het beroep taxichauffeur ook hoog op het kenmerk ondernemend. Omdat het in dit beroep van belang is dat je werkzaamheden initieert en verantwoordelijkheid neemt. Andere beroepen die hoog scoren op deze twee kenmerken zijn bijvoorbeeld politieagent, kok, beroepsmilitair of cipier. Op deze wijze kan je dus zoeken naar verwante beroepen qua persoonlijkheidskenmerken. Voor sommige beroepen geldt dat deze onbereikbaar zullen zijn qua gevraagde opleiding en opleidingsniveau maar er zullen ook beroepen zijn waarvoor je met een relatief korte opleiding of omscholingstraject in aanmerking komt.

KANSRIJKE OPLEIDINGEN

 

Kies niet alleen een studie op basis van beroepsperspectief

Het volgen van een studie waarmee je werk kunt vinden waar nu veel vraag naar is, is geen garantie voor succes. Nog niet heel lang geleden konden zelfs mensen die afgestudeerd waren aan een technische universiteit niet snel een baan vinden. Iets dat nu bijna ondenkbaar is. Dus als je nu enkel en alleen ICT gaat studeren omdat er veel vraag is naar programmeurs, is dat de verkeerde motivatie. Allereerst zal je niet gelukkig worden als het werk niet bij je persoonlijkheid past en ten tweede kan je niet altijd voorspellen of er over vijf jaar bijvoorbeeld nog veel vraag is naar dit type werk. Wellicht is er tegen die tijd veel meer concurrentie op de arbeidsmarkt. Omdat bijvoorbeeld veel mensen om dezelfde reden voor een ICT opleiding hebben gekozen of door externe ontwikkelingen (technisch, economisch, demografisch). Laat je met andere woorden niet alleen leiden door de kans op een baan na je opleiding. Kies vooral ook een opleiding die je echt aanspreekt, waarvan je denkt dat deze goed bij je past.

Uiteraard kan je in je studie- en beroepskeuze wel proberen rekening te houden met wat je aanspreekt én waar de kans op werk redelijk tot goed is. Overweeg je bijvoorbeeld een opleiding psychologie op hbo niveau, een opleiding met een slecht arbeidsperspectief (weinig kans op werk), overweeg dan een andere studie waarbij je later ook mensen onderzoekt en helpt. Bijvoorbeeld hbo verpleegkunde. Op deze wijze kan je toch de studie kiezen die bij je past en vergoot je je kans op werk. 

DOE DE TEST

 

Hoe kansrijk is mijn beroep

Wil je weten of jouw beroep kansrijk is? Ga dan naar de beroepenzoeker en ontdek hoeveel vacatures er zijn en hoe groot de kans is dat jouw beroep over 20 jaar nog bestaat.

BEROEPENZOEKER