Thuiswerken

Geld verdienen met thuiswerk

21 september 2022, update 5 juni 2024
Thuiswerken heeft veel voordelen. Al voor de coronacrisis was voor veel mensen de mogelijkheid om met thuiswerk geld te verdienen een droombaan. Welke beroepen lenen zich het beste voor thuiswerk? Bekijk onderstaande lijst met 30 ideale thuiswerk beroepen. Bij sommige van deze beroepen moet je soms voor een afspraak de deur uit. En andere thuiswerk beroepen vragen om een beetje ondernemerschap of creativiteit. Dankzij internet is er veel meer mogelijk dan pakweg 20 jaar geleden. Laat je inspireren en wellicht vind je een manier om vanuit huis een inkomen te genereren.

thuiswerken

30 ideale thuiswerk beroepen

1. Heb je een passie voor iets en kun je leuk schrijven, foto’s of filmpjes maken? Dan kan je wellicht geld verdienen als influencer. Succesvolle influencers die veel volgers hebben op een social media platform, zoals Instagram of YouTube, kunnen hier goed van leven. Als influencer bepaal je zelf wanneer en waar je werkt.  

2. Tegenwoordig zijn er mensen die hun geld verdienen als Marktplaatsverkoper. Je verkoopt dan via Marktplaats.nl, maar ook via sites als eBay en Catawiki, producten die je op rommelmarkten of websites hebt gekocht. Voor dit werk moet je een neusje hebben voor trends en ondernemend zijn.

3. Als je kunt programmeren, zou je zonder enkel probleem thuis moeten kunnen werken. Veel werkgevers bieden hun software developers de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Maar je kunt er ook voor kiezen om als zzp’er te werken. Als je bijvoorbeeld een veelgevraagd .NET developer of Java developer bent, hoef je je qua werk in ieder geval geen zorgen te maken.

4. Als ambachtelijk kunstenaar of creatief persoon kun je ook je vaardigheden inzetten voor het maken van unieke en handgemaakte producten. In Amerika nemen ze dit ook wel de Homemade Crafts. Het is niet iets dat iedereen zal aanspreken, maar als je houdt van DIY (do it yourself) kan het heel lucratief zijn. Op sites als Etsy.com maar ook het Nederlandse Marktplaats bereik je automatisch een groot publiek.

5. Heb je levenservaring of kennis van een bepaald vakgebied? Dan is coaching wellicht een optie. Je kunt mensen per e-mail, Skype/Facetime of thuis helpen met fit te worden, het vinden van een partner en begeleiden in hun werk. De mogelijkheden qua onderwerpen zijn eindeloos. Als je er maar verstand van hebt en mensen kunt inspireren en helpen.

6. Als kleermaker kun je heel goed vanuit huis voor mensen in de buurt kledingreparaties verrichten, kleding aanpassen of zelfs in opdracht maken.

7. Als huiswerkbegeleider kun je online of thuis kinderen en studenten helpen met leren. Je hebt niet altijd een diploma nodig. Je moet vooral kennis hebben van een bepaald onderwerp en goed kunnen communiceren en uitleggen.

8. Een tekstschrijver schrijft in opdracht van klanten teksten voor websites, folders, kranten en promotiemateriaal. De instructie hiervoor kan ook telefonisch en per e-mail gebeuren. Waar je de teksten schrijft, maakt niet uit. Zolang deze maar voldoen aan de wensen van de klant.

9. Heb je verstand van boekhouden? Als boekhouder kun je heel goed vanuit huis werken. Je hebt eigenlijk alleen een PC en een internetverbinding nodig. Aangiftes, declaraties en bonnen zijn tegenwoordig allemaal digitaal of kunnen eenvoudig gescand worden.

10. Een beroep als meubelrestaurateur is heel goed vanuit huis uit te oefenen. Je zult er niet rijk van worden, maar je kunt wel lekker je eigen gang gaan. Als je maar over een ruimte beschikt waar je het ambacht van meubels restaureren kunt uitoefenen.  

11. Een copywriter is een tekstschrijver die zich heeft gespecialiseerd in reclameteksten. Veel copywriters zijn zelfstandig en werken voor diverse opdrachtgevers en reclamebureaus. Als copywriter werk je veel vanuit huis en heb je een grote vrijheid.

12. Vertaalopdrachten zijn bij uitstek geschikt om thuis te doen. Als vertaler wil je vooral niet te veel afgeleid worden en alle documenten kunnen online ingezien en bewerkt worden.

13. Illustrator is ook zo’n beroep wat je heel goed vanuit huis kunt doen. Je moet vooral goed aanvoelen wat een klant wil hebben. Hiervoor heb je soms een afspraak buiten de deur maar dat kan ook per e-mail, telefonisch of via een online verbinding met beeld (Skype/Facetime). Als illustrator word je uiteindelijk beoordeeld op het resultaat.

14. Een fotograaf werkt meestal op locatie en is in die zin geen thuiswerker. Maar de meeste fotografen zijn wel zelfstandig, werken in opdracht van anderen en hebben veel vrijheid bij het inrichten van hun werkzaamheden. Succesvolle fotografen verkopen ook eigen werk.

15. Webdesigner is ook een beroep dat prima vanuit huis kan worden beoefend. Er zijn genoeg webdesigners die als zzp’er werken en dit meestal vanuit huis doen.

16. Een statisticus helpt mensen met het analyseren van data. Dat kunnen studenten en onderzoekers op een universiteit zijn maar ook bedrijven en overheden. Als statisticus maak je gebruik van programma’s als SPSS en andere software. Vroeger waren deze programma’s zo zwaar of had je hiervoor speciale computers nodig zodat je op een kantoor moest werken. Maar tegenwoordig kun je dit soort werk ook heel goed thuis op je eigen PC doen.

17. Als data entry medewerker zorg je er voor dat gegevens in een database worden ingevoerd. Dit is bijvoorbeeld nodig als er geen software is die dit automatisch kan doen. In de praktijk betekent dit meestal dat je op een computer allemaal gegevens invoert. Precies en nauwkeurig werk wat je prima thuis kan doen.

18. Ben je een kapper, manicure of schoonheidsspecialist en beschik je thuis over een geschikte ruimte om mensen te ontvangen? Dan is dit een prima manier om vanuit huis te werken. Er zijn genoeg mensen uit de buurt die zich liever laten verzorgen door een bekende.

19. Voor het telefonisch verkopen van diensten en producten kun je als telemarketeer heel goed vanuit huis werken. Als je maar over een headset en een computer beschikt. En een enquêteur die telefonisch interviews moet ‘verkopen’ kan ook prima vanuit huis werken.

20. Sommige inpakwerkzaamheden kunnen heel goed vanuit huis worden gedaan. Je ontvangt dan bijvoorbeeld een pallet met spullen en een stapel dozen waarin je deze spullen moet verpakken. Werk dat je als inpakker heel goed tussen huishoudelijke activiteiten door kunt doen.

21. Een software tester kijkt of softwareprogramma’s zoals app’s en andere digitale toepassingen werken zoals ze moeten werken voordat deze gebruikt gaan worden. Hiervoor moet je nauwkeurig en geconcentreerd te werk gaan. Iets dat je heel goed vanuit huis kan doen.

22. 3d printing is hot en heeft de toekomst. Toch is nog niet iedereen in staat om een eigen 3d printer aan te schaffen en te gebruiken. Als 3d printspecialist kun je deze mensen helpen door op je eigen printer spullen op bestelling te printen.

23. Steeds meer bedrijven bieden klantenservicemedewerkers en moderators de mogelijkheid om thuis te werken. Zolang je maar op afgesproken tijden klanten te woord kunt staan.

24. Als dropshipper verkoop je producten van anderen via je eigen website. Op het moment dat iemand iets bij jou bestelt, plaats je een bestelling bij een andere website die dan het product bij jouw klant laat afleveren. Het prijsverschil steek je in eigen zak.

25. Een social media specialist weet alles van Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat en andere social media kanalen. Deze kennis kun je gebruiken om bedrijven te helpen bij het gebruik van social media.

26. Het geven van loopbaanadvies kun je overal doen. Sommige loopbaanadviseurs houden het liefst loopbaanadviesgesprekken tijdens een boswandeling. Anderen doen alles via de e-mail en telefoon. Als loopbaanadviseur ben je dus redelijk plaatsongebonden en kun je veel vanuit huis werken.

27. Veel muziekleraren werken thuis. Vaak kun je goedkoper lessen aanbieden dan via een muziekschool waardoor je een betere concurrentiepositie hebt.

28. Een hondenuitlater moet natuurlijk op pad. Maar je hebt veel vrijheid en laat de honden uit op plekken waar je graag komt.

29. Het beroep van virtueel assistent is bij uitstek geschikt als thuiswerk beroep. Zoals de naam het al zegt ben je niet fysiek maar denkbeeldig aanwezig en ondersteun je andere mensen op afstand bij hun werkzaamheden. 

30. Een SEO specialist zorgt er voor dat websites beter gevonden worden door Google en andere zoekmachines. Als je weet hoe je anderen hiermee kunt helpen, kun je zo aan de slag. En als SEO specialist kun je ook nog eens vrijwel overal werken, als je maar een laptop hebt.

thuiswerk beroep

Wat voor thuiswerk past bij mij?

Wil je ook thuiswerken, maar weet je niet zo goed waarmee? Doe dan de gratis beroepskeuzetest en laat je inspireren. Wellicht vind je beroepen die bij je passen en waarbij het werk ook vanuit huis gedaan kan worden. 

 

BEROEPSKEUZETEST

Thuiswerken vooral mogelijk in hogere beroepsniveaus

Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat de mate waarin mensen kunnen thuiswerken, sterkt samenhangt het beroepsniveau. Het CBS maakt daarbij onderscheid tussen de beroepsniveaus 1 tot en met 4. In beroepen van niveau 1 en 2 was thuiswerken vorig jaar niet of nauwelijks mogelijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om technische beroepen als timmerman en loodgieter, dienstverlenende beroepen (zoals schoonmaker en barkeeper) en beroepen in transport en logistiek (denk aan chauffeurs, laders, lossers maar ook vakkenvullers). In 2019 was ruim de helft van de werknemers in Nederland werkzaam in een beroep van niveau 1 of 2. Van werknemers met het hoogste beroepsniveau (niveau 4) gaven ruim 7 van de 10 aan de mogelijkheid te hebben om thuis te werken. Denk daarbij aan ICT’ers, managers en aan mensen met administratieve beroepen. Dit zijn allemaal beroepen waarbij je veel werkzaamheden online kunt verrichten. Alleen mensen met zorgberoepen op een hoger beroepsniveau hebben relatief weinig mogelijkheden om thuis te werken.

 

Vacatures voor thuiswerkers

Benieuwd naar vacatures voor thuiswerk? Er zijn steeds meer werkgevers die werk aanbieden dat je vanuit huis kunt doen. Vacaturesite Adzuna heeft een actueel overzicht met het aanbod van vacatures voor thuiswerkers. Wellicht zitten er banen bij die bij jou passen zodat je binnenkort ook kunt thuiswerken.

> VACATURES VOOR THUISWERKERS (via Adzuna.nl)