Competentietest

De gratis competentietest bestaat uit 30 vragen en duurt maar 5 minuten.

Kies dat waar je het beste in bent, wat het meest op jou van toepassing is!

Zonder registratie direct je competenties rapport met gratis PDF.

Start nu de competentietest! Kies voor afbeeldingen met een man of vrouw.

Competentievraag van

Een gratis competentietest, hoe kan dat?

Hoe kan deze competentietest gratis zijn? Allereerst is deze competentietest gratis om iedereen, van laag tot hoogopgeleid en van jong tot oud, te laten zien welke generieke competenties het beste bij hem of haar passen. In de uitslag staan advertenties waardoor deze vaardighedentest gratis kan worden aangeboden. Daarnaast kunnen loopbaanadviseurs, onderwijsinstellingen en andere organisaties deze competentietest en alle andere loopbaantesten van Jobpersonality via een testaccount afnemen. Zij betalen een kleine vergoeding voor het daadwerkelijk gebruik van deze testen waardoor je als particulier niet hoeft te betalen en ook geen e-mailadres hoeft op te geven om de uitslag te kunnen inzien.

 

Welke competenties worden gemeten?

Voor veelvoorkomende beroepen is door middel van vacatureteksten gekeken naar de generieke competenties die vaak genoemd worden. Generieke competenties worden ook wel soft skills genoemd. Dit zijn competenties die in verschillende functies van pas kunnen komen en zijn dus vakoverschrijdend. Dit in tegenstelling tot hard skills zoals lassen of programmeren die beroepspecifiek zijn. Daarnaast is onderzocht welke soft skills, mede als gevolg van robotisering, steeds belangrijker zullen worden. Deze analyse heeft geleid tot een lijst van 6 generieke competenties van de toekomst. Deze zijn; klantgericht, samenwerken, zelfredzaam, analytisch, gedreven en creatief.

 

Wat is het doel van deze competentietest?

Na de test weet je welke competenties van de toekomst het meest en minst op je van toepassing zijn. Je kunt dit gebruiken bij het solliciteren voor een baan. Toon je soft skills bijvoorbeeld in je LinkedIn profiel of curriculum vitae (CV). Je laat daarmee zien welke veelgevraagde competenties of vaardigheden bij jou passen. Maar het resultaat van deze vaardighedentest kun je ook gebruiken om na te denken over een carrièreswitch of bij een beroepskeuze. Welke veelgevraagde softskills bezit ik? In welke beroepen worden mijn generieke vaardigheden erg op prijs gesteld? Daarom worden in de uitslag van de test ook voorbeeldberoepen genoemd waarin jouw soft skills van grote toegevoegde waarde zijn.  

 

Test je competenties met afbeeldingen

competentietest

Bij veel competentietesten moet je lange vragenlijsten invullen of reeksen van vaardigheden aanvinken om vervolgens te gaan selecteren. Dit is vaak saai en niet leuk om te doen. Deze competentietest werkt met afbeeldingen (cartoons). Dit zorgt ervoor dat de test voor iedereen aantrekkelijk is. Op je mobiel of PC swipe je binnen vijf minuten door de vragenlijst heen waarna je direct toegang hebt tot je advies. Het gebruik van afbeeldingen maakt dat deze non-verbale test leuker en toegankelijker is om te maken. Door het gebruik van cartoons wordt de competentietest meer als een spel ervaren. Maar dan wel een spel met een serieus doel, ook wel serious gaming genoemd. Bovendien blijken afbeeldingen activiteiten of vaardigheden visueel extra te kunnen verduidelijken wat leidt tot een ‘rijkere’ vragenlijst. Elke afbeelding geeft een competentie weer en is ter verduidelijking voorzien van een woord of paar woorden om te bandrukken om welke softskill of vaardigheid het gaat. In theorie zou iemand de test ook moeten kunnen maken zonder deze uitleg. De vragenlijst is daarom ook geschikt voor mensen die dyslectisch zijn of mensen die de Nederlandse taal minder machtig zijn.

 

Waarom vinden anderen dit een goede competentietest?

Lydia: “Bijzonder hoe je met 30 picto's dit resultaat eruit krijgt. Zou eigenlijk bij ieder ontwikkelingsgesprek het uitgangspunt moeten kunnen zijn voor een persoonlijk groeiplan.”

Sheila: “Makkelijk en snel duidelijkheid over je competenties. Gewoon één afbeelding kiezen die het meeste bij jouw past. En na vijf minuten kun je online de uitslag lezen. Geen registratie en e-mail gedoe.”

Marcel: “Bijzonder goede uitslag, klopt en past precies bij mij. Is een creatieve en heldere manier om je vaardigheden te onderzoeken. Ook nog gratis en geeft een totaalplaatje van vaardigheden met passend werk en actuele vacatures. Bijzondere site met al deze pluspunten, ondanks dat het absoluut niet de eerste test is die ik ooit deed heb ik dit keer er echt weer wat van geleerd.”