Gratis Competentietest

De competentietest bestaat uit 30 vragen en duurt maar 5 minuten.

Kies dat waar je het beste in bent, welke competentie het meest op jou van toepassing is!

Zonder registratie direct je gratis competenties rapport.

Start nu de competentietest! Kies voor afbeeldingen met een man of vrouw.

Competentievraag van

Waarom is deze competentietest gratis?

Het doel van deze gratis competentietest is om iedereen, van laag tot hoogopgeleid en van jong tot oud, te laten zien welke generieke competenties het beste bij hem of haar passen. In de uitslag staan advertenties. Waardoor deze vaardighedentest gratis kan worden aangeboden. Je ‘betaalt’ ook niet met je gegevens. Je hoeft dus geen e-mailadres op te geven om de uitslag te kunnen inzien. Loopbaanadviseurs, onderwijsinstellingen en andere organisaties kunnen deze competentietest, of een aangepaste variant zakelijk afnemen. Ook hierdoor is het mogelijk om deze competentietest gratis aan te bieden.

 

Gratis PDF van je competentierapport

Na het maken van de test heb je meer inzicht in je competenties en soft skills. Wil de resultaten bewaren of printen? Dat kan. De rapportage van de competentietest kan je gratis downloaden als PDF. Je kan het PDF-bestand ook printen met als voordeel dat je testuitslag goed is opgemaakt. Je hoeft je hiervoor niet te registreren. Op deze manier kan je de uitslag met jouw vaardigheden en soft skills nog een keer nalezen of delen met iemand anders.

 

Welke competenties worden gemeten?

Voor veelvoorkomende beroepen is door middel van vacatureteksten gekeken naar de generieke competenties die vaak genoemd worden. Generieke competenties worden ook wel softskills of zachte vaardigheden genoemd. Dit zijn competenties die in verschillende functies van pas kunnen komen en zijn dus vakoverschrijdend. Dit in tegenstelling tot hard skills zoals lassen of programmeren die beroepsspecifiek zijn. Daarnaast is onderzocht welke softskills, mede als gevolg van robotisering, steeds belangrijker zullen worden. Deze analyse heeft geleid tot een lijst van 6 competenties van de toekomst. Deze zijn; klantgericht, samenwerken, zelfredzaam, analytisch, gedreven en creatief.

 

Welke softskills bezit ik, wat kan ik?

Welke softskills bezit ik, wat kan ik? Na de test weet je welke softskills van de toekomst je vooral bij jou horen. Je kunt dit gebruiken bij het solliciteren voor een baan. Toon je vaardigheden bijvoorbeeld in je LinkedIn profiel of curriculum vitae (CV). Je laat daarmee zien welke veelgevraagde competenties van de toekomst bij jou passen. Maar het resultaat van deze vaardighedentest kun je ook gebruiken om na te denken over een carrièreswitch of bij een beroepskeuze. Softskills zijn vaardigheden die in veel verschillend beroepen op prijs worden gesteld. Om je al vast op pad te helpen en je op ideeën te brengen worden in de uitslag van de test ook voorbeeldberoepen genoemd waarin jouw softskills van grote toegevoegde waarde zijn.

 

Vaardighedentest met afbeeldingen

competentietest

Bij veel competentietesten moet je lange vragenlijsten invullen of reeksen van vaardigheden aanvinken om vervolgens te gaan selecteren. Dit is vaak saai en niet leuk om te doen. Deze vaardighedentest werkt met afbeeldingen (cartoons). Dit zorgt ervoor dat de test voor iedereen aantrekkelijk is. Op je mobiel of PC swipe je binnen vijf minuten door de vragenlijst heen waarna je direct toegang hebt tot je advies. Het gebruik van afbeeldingen maakt dat deze non-verbale test leuker en toegankelijker is om te maken. Door het gebruik van cartoons wordt de competentietest meer als een spel ervaren. Maar dan wel een spel met een serieus doel, ook wel serious gaming genoemd. Bovendien blijken afbeeldingen activiteiten of vaardigheden visueel extra te kunnen verduidelijken wat leidt tot een ‘rijkere’ vragenlijst. Elke afbeelding geeft een competentie weer en is ter verduidelijking voorzien van een woord of paar woorden om te bandrukken om welke softskill of vaardigheid het gaat. In theorie zou iemand de test ook moeten kunnen maken zonder deze uitleg. De vragenlijst is daarom ook geschikt voor mensen die dyslectisch zijn of mensen die de Nederlandse taal minder machtig zijn. Bij aanvang van de competentietest word je gevraagd of je de vragenlijst met afbeeldingen met een man of een vrouw wilt invullen. Afhankelijk van keuze krijg je dus te zien of een man of een vrouw bijvoorbeeld drank serveert, mooie foto’s maakt of iets verkoopt. Door te kiezen voor een vragenlijst met afbeeldingen van vaardigheden die worden uitgebeeld door of een man of een vrouw voorkom je dat er bepaalde stereotypen worden bevestigd. Anders zullen er mensen zijn die eerder geneigd zijn om op een plaatje te kiezen die past bij een bepaald vooroordeel over mannelijke of vrouwelijke competenties. Uiteraard kan je bij aanvang van de vaardigheidstest ook aangeven geen voorkeur te hebben.

 

Ervaringen gebruikers na maken competentietest

Gineke 

"Precies de banen die ik heb uitgeoefend. Deze test klopt."

Daniël

"Samenwerkend en gedreven! Iets met coaching of maatschappelijk werk. Dat lijkt mij inderdaad wel wat."

Karen 

"Leuke test en de uitslag klopt behoorlijk goed. Hoewel je het natuurlijk zelf enigszins kunt beïnvloeden. Maar dan nog."

 

 

Testimonials

KU Leuven: "Deze test geeft je een zicht op jouw score voor enkele competenties: klantgerichtheid, zelfredzaamheid, gedrevenheid, samenwerkingsvermogen, analytische vaardigheid, creativiteit en onderliggende vaardigheden bij deze competenties."

CV.nl: “Hoe kom je erachter wat jouw competenties of eigenschappen zijn? Analyseer je eigen gedrag kritisch; daar valt al heel veel uit op te maken. …. Je kunt natuurlijk ook deze competentietest doen.”

Educentre: “Ontdek met deze test welke softskills bij u horen. U kunt dit gebruiken bij het zoeken naar een baan.”