Beroepskeuzetest

Snelle test
Leuke test
Gratis rapport

De gratis beroepskeuzetest bestaat uit 30 vragen en duurt maar 5 minuten.

Kies dat wat je het leukst lijkt, wat je het liefst zou doen!

Zonder registratie direct je gratis beroepskeuze rapport.

Start nu de beroepskeuzetest! Kies voor afbeeldingen met een man of vrouw.

Vraag van

Doel van de beroepskeuzetest

Het doel van deze beroepskeuzetest is om iedereen, met of zonder opleiding en van jong tot oud, op een inspirerende wijze te helpen bij zijn of haar loopbaankeuze. Of je nu net van school afkomt, ontslagen bent, midden in een reorganisatie zit of op de verkeerde plek bent beland en iets anders wilt. De test helpt je bij het ontdekken wat je leuk vindt, waar je interesses liggen en welke beroepen hierbij passen.

 

Gratis beroepskeuzetest, zonder inschrijving & met PDF

Deze gratis beroepskeuzetest bestaat uit 30 vragen. Kies bij elke vraag de afbeelding met de activiteit of het werk dat jou het leukst lijkt. De rapportage van de beroepskeuzetest wordt meteen getoond. Je hoeft je niet in te schrijven of een e-mailadres achter te laten. De rapportage is ook geen korte versie van een betaalde variant. Tot slot kan je het rapport als PDF printen of downloaden. Met als voordeel dat je testuitslag goed is opgemaakt. Op deze manier kan je de uitslag nog een keer nalezen of delen met iemand anders. Je hoeft hiervoor niet je e-mailadres op te geven of op een andere manier te registreren. Om deze beroepentest gratis te kunnen blijven aanbieden, worden er wel advertenties getoond en kunnen adviseurs de test tegen betaling via een zakelijk account afnemen.

 

Beroepskeuzetest voor adviseurs

Als adviseur, trainer of coach kan je deze beroepskeuzetest en alle andere loopbaantesten van Jobpersonality via een eigen testaccount afnemen. Reclamevrij en voorzien van je eigen logo en huisstijlkleur. Ook kan je zelf testen op naam klaarzetten en resultaten inzien. Je betaalt een kleine vergoeding voor het daadwerkelijk gebruik. Interesse? Vraag een testaccount met proeftegoed aan. Zodat je deze beroepskeuzetest gratis en geheel vrijblijvend kunt uitproberen.

 

Passende en kansrijke beroepen vinden

Ben je artistiek of sociaal? Met deze test kun je zien hoe je op deze en de andere persoonlijkheidskenmerken voor beroepskeuze scoort. In de uitslag wordt uitgelegd welke beroepen passen bij jou twee hoogste scores. En als het even kan, laat de beroepskeuzetest kansrijke beroepen zien. Want wat heb je aan een beroepskeuzeadvies met beroepen waar geen vraag naar is? Vanuit de uitslag kun je direct doorklikken naar de beroepenzoeker om op basis van je testresultaat te zoeken naar nog meer beroepen die bij je interesses passen. Met de beroepenzoeker kun je meer dan 1300 beroepen vinden. Waarbij je kan selecteren op vmbo, mbo, hbo en wo-beroepen of beroepen waarvoor je geen opleiding hoeft te volgen. Bovendien kun je bij elk beroep door middel van een robotiseringspercentage zien hoe groot de kans is dat de werkzaamheden die bij dit beroep horen, worden overgenomen door een robot. Je krijgt hierdoor dus een beeld van de toekomstbestendigheid van een beroep. Daarnaast toont elk beroep hoeveel en welke vacatures er zijn, wat het gemiddeld jaarsalaris is en welke passende trainingen en opleidingen je kunt volgen.

 

Beroepentest met afbeeldingen, serious gaming voor beroepskeuze

beroepskeuzetest

Wie heeft er nog zin om een talige vragenlijst van 100 vragen of meer in te vullen? Deze beroepentest met afbeeldingen zorgt ervoor dat iedereen meedoet. Op je mobiel of PC swipe je binnen vijf minuten door de vragenlijst heen waarna je direct toegang hebt tot je beroepskeuzeadvies. Het gebruik van afbeeldingen maakt dat deze non-verbale test leuker en toegankelijker is om te maken. Door het gebruik van cartoons wordt de beroepentest meer als een spel ervaren. Maar dan wel een spel met een serieus doel, ook wel serious gaming genoemd. Bovendien blijken afbeeldingen activiteiten of beroepen visueel extra te kunnen verduidelijken wat leidt tot een ‘rijkere’ vragenlijst. Elke afbeelding geeft een beroep of activiteit weer en is ter verduidelijking voorzien van een woord of paar woorden om te benadrukken om welke activiteit of beroep het gaat.

Het gebruik van afbeeldingen maakt de beroepskeuzetest dus leuker om te maken. Maar de vragenlijst is daardoor ook toegankelijker. In theorie zou iemand de test ook moeten kunnen maken zonder tekstuele uitleg. De vragenlijst is daarom ook geschikt voor mensen die dyslectisch zijn of mensen die de Nederlandse taal minder machtig zijn, zoals expats of mensen die nog maar kort in Nederland of België wonen.

 

Betrouwbare beroepskeuzetest

De betrouwbare beroepentest van Jobpersonality is gebaseerd op het veelgebruikte RIASOC-model voor beroepskeuze. Vrijwel alle beroepen- en interessetesten zijn gebaseerd op dit model. RIASOC is een acroniem (letterwoord) van de eerste letter van de volgende zes persoonlijkheidskenmerken: realistisch, intellectueel, artistiek, sociaal, ondernemend en conventioneel. De RIASOC-theorie is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Dr John L. Holland. Een RIASOC-test wordt daarom soms ook wel een Holland Code Test genoemd. Voor het ontwikkelen en valideren van de vragenlijst heeft Jobpersonality samengewerkt met een gepromoveerde psycholoog en specialist in het ontwikkelen van persoonlijkheidstesten. De beroepskeuzetest van Jobpersonality is al meer dan drie miljoen keer gemaakt en heeft zeer goede recensies ontvangen. Vele loopbaanadviseurs, re-integratiebureaus, scholen en carrièresites gebruiken inmiddels de test. Gebruikers beoordeelden via Kiyoh de beroepskeuzetest gemiddeld met een 8,9 (op een schaal van 1 tot 10).

 

Beroepentest voor vrouwen en mannen

Voorafgaand aan de vragenlijst wordt gevraagd of je de vrouwelijke of mannelijke versie van de beroepentest wilt invullen. Sommige mensen vragen zich af of dit met discussies over genderneutraliteit nog wel kan. Maar op basis van tests en onderzoek is er toch voor gekozen een vrouwelijke en mannelijke variant aan te bieden. Het blijkt dat het voor veel mensen een stuk vertrouwder aanvoelt om iemand van het vrouwelijk of mannelijk geslacht een bepaalde activiteit of beroep te zien uitoefenen. Bovendien bevestigen vragenlijsten met afbeeldingen waarin zowel mannen als vrouwen een beroep uitoefenen vaak bepaalde stereotypen. Uit tests bleek bovendien dat vooral mannen moeite hebben om een activiteit die wordt uitgeoefend door een vrouw aan te klikken, ook al heeft deze activiteit hun voorkeur. Met een vragenlijst met alleen afbeeldingen van mannelijke óf vrouwelijke professionals (die dezelfde activiteit uitbeelden) is dat probleem opgelost.

Daarnaast zijn er nog steeds veel typische mannenberoepen en vrouwenberoepen. Op basis van het feit dat deze beroepen voor meer dan 90% door mensen van hetzelfde geslacht worden uitgeoefend. Als je bijvoorbeeld voor de vrouwelijke vragenlijst kiest, zie je een vrouwelijk figuur typische mannenberoepen als dakdekker en elektricien uitoefenen. Waardoor mensen kunnen zien dat ook een vrouw dit werk ook prima kan doen. Andersom geldt dit uiteraard ook. Als je kiest voor de vragenlijst met mannelijke figuren zal je zien dat er ook mannen zijn die bijvoorbeeld kunnen werken als verpleger of pedagogisch medewerker. Uiteraard kan iedereen bij aanvang van de beroepentest aangeven geen voorkeur voor een man of vrouw te hebben.

 

Beroepskeuzetest voor alle opleidingen

In de score van deze algemene beroepskeuzetest worden passende beroepen voor verschillende opleidingen getoond. Het doel hiervan is dat je ontdekt waarom je die ene vakantie- of bijbaan zo leuk vond en waarom bepaalde hbo of wo-beroepen je hoogstwaarschijnlijk ook zullen aanspreken. Wil je liever een beroepentest doen voor een specifiek opleiding? Dat kan. Je kunt daarbij kiezen uit de mbo beroepentest of beroepentest hbo en wo. Bij deze twee beroepentesten zijn de vragenlijst en rapportage aangepast en worden alleen beroepen getoond die je na deze opleidingen kan uitoefenen.

 

Ervaringen gebruikers na maken beroepskeuzetest

Marieke: "De test is uitstekend te volgen voor iedereen omdat er ook heldere pictogrammen worden gebruikt. Mijn verwachting was niet hoog omdat het zo simpel leek maar de uitkomst is verassend accuraat!"

Thijmen: "Ik heb wel eerder testen gedaan en die waren niet zo accuraat. Maar wauw. Ik kreeg de resultaten: artistiek en intellectueel. Echt precies mij. Mensen beschrijven mij ook zo. De baan mogelijkheden waren ook heel goed. Bij mij werden bijvoorbeeld video editor en schrijver geadviseerd. En ik wil later heel graag schrijver worden of in de filmindustrie werken. Echt, alsof ze in mijn ziel hebben gekeken. Verder scoorde ik ook hoog op ondernemend en sociaal. Ook dat klopt echt wel. Cool! De test was daarnaast ook nog een hartstikke leuk om te doen."

Rebekka: "Ik vind de test kort maar zeer krachtig. De test laat mij concreet nadenken over bepaalde beroepen, mijn interesses en kwaliteiten. Bedankt voor de gratis test!"

Linda "Eindelijk een test waarbij je niet je e-mailadres hoeft in te vullen en aan het eind plotseling moet betalen om de hele uitslag te kunnen lezen. Leuk gedaan met de visuals erbij! De uitslag klopt voor mij en geeft me nog meer boost om naar mijn nieuwe baan op zoek te gaan."

James: "Praktische test. Mijn voorgevoel over waar mijn sterkste interessegebied/focusgebied ligt, werd voor de volle 100% bevestigd. En dit heb ik in andere tests niet ervaren."

 

Testimonials

UWV: “Deze beroepskeuzetest koppelt persoonlijkheidskenmerken aan specifieke beroepen en geeft daar uitleg bij. Met de beroepenzoeker kun je vervolgens kijken welke beroepen allemaal passen bij jouw persoonlijkheid en voorkeuren. Een makkelijke test met veel afbeeldingen en weinig tekst.”

Vrije Universiteit Amsterdam: “Deze test laat zien wat voor beroepen bij je passen ook basis van je persoonlijkheid. Op basis van je score kun je met de beroepenzoeker zoeken naar nog meer passende beroepen. Allemaal gratis.”

Dupon Coaching: "Ik ben loopbaanadviseur en ik vind de beroepskeuzetest van Jobpersonality zeer treffend. Knap gedaan."

Re-integratie en adviesbureau Amplooi: “Bij het re-integreren van werknemers laten we ze eerst de beroepskeuzetest invullen zodat ze een beeld krijgen van de interesses. De test is zeer toegankelijk en gebruiksvriendelijk en geeft interessante aanknopingspunten"

Margot Thomassen, Psycholoog, Coach en Trainer en eigenaar van Mentaris: "Ik ben fan Jobpersonality. Hun beroepskeuzetest is betrouwbaar, snel en erg leuk."