Gratis Beroepskeuzetest

Snelle test
Leuke test
Gratis rapport

De gratis beroepskeuzetest bestaat uit 30 vragen en duurt maar 5 minuten.

Kies dat wat je het leukst lijkt, wat je het liefst zou doen!

Zonder registratie direct je gratis beroepskeuze rapport.

Start nu de beroepskeuzetest! Kies voor afbeeldingen met een man of vrouw.

Vraag van

Waarom is deze beroepskeuzetest gratis?

Het doel van deze gratis beroepskeuzetest is om iedereen, van laag tot hoogopgeleid en van jong tot oud, op een inspirerende wijze te helpen bij zijn of haar loopbaankeuze. Of je nu net van school afkomt, ontslagen bent, midden in een reorganisatie zit of op de verkeerde plek bent beland en iets anders wilt. In de uitslag en bij de beroepen staan advertenties. Waardoor deze beroepentest gratis kan worden aangeboden. Je betaalt ook niet met je gegevens. Je hoeft dus geen e-mailadres op te geven om de uitslag te kunnen inzien. De gratis beroepskeuzetest is ook geen upsell van een betaalde variant. Het is dus geen lokkertje voor een premium versie, maar een gratis en volledig beroepskeuzeadvies. Loopbaanadviseurs, onderwijsinstellingen en andere organisaties kunnen deze beroepentest, of een aangepaste variant, zakelijk afnemen. Ook hierdoor kunnen wij de beroepskeuzetest gratis blijven aanbieden.

Gratis PDF van je beroepskeuzerapport

Na het maken van de test heb je meer inzicht in je interesses en welke beroepen hierbij passen. Wil de resultaten bewaren of printen? Dat kan. De rapportage van de beroepskeuzetest kan je gratis downloaden als PDF. Je kan het PDF-bestand ook printen met als voordeel dat je testuitslag goed is opgemaakt. Op deze manier kan je de uitslag nog een keer nalezen of delen met iemand anders. Je hoeft hiervoor niet je e-mailadres op te geven of op een andere manier te registreren.

Passende en kansrijke beroepen vinden

Ben je artistiek of sociaal? Met deze test kun je zien hoe je op deze en de andere persoonlijkheidskenmerken voor beroepskeuze scoort. In de uitslag wordt uitgelegd welke beroepen passen bij jou twee hoogste scores. En als het even kan, laat de beroepskeuzetest kansrijke beroepen zien. Want wat heb je aan een beroepskeuzeadvies met beroepen waar geen vraag naar is? Vanuit de uitslag kun je direct doorklikken naar de beroepenzoeker om op basis van je testresultaat te zoeken naar nog meer beroepen die bij je interesses passen. Met de beroepenzoeker kun je meer dan 1200 beroepen vinden op lager, vmbo, mbo, hbo en wo niveau. Bovendien kun je bij elk beroep door middel van een robotiseringspercentage zien hoe groot de kans is dat de werkzaamheden die bij dit beroep horen, worden overgenomen door een robot. Je krijgt hierdoor dus een beeld van de toekomstbestendigheid van een beroep. Daarnaast toont elk beroep hoeveel en welke vacatures er zijn, wat het gemiddeld jaarsalaris is en welke passende trainingen en opleidingen je kunt volgen.

Minst talige beroepentest, serious gaming voor beroepskeuze

beroepskeuzetest

Wie heeft er nog zin om een talige vragenlijst van 100 vragen of meer in te vullen? Deze beroepentest met afbeeldingen zorgt ervoor dat iedereen meedoet. Op je mobiel of PC swipe je binnen vijf minuten door de vragenlijst heen waarna je direct toegang hebt tot je beroepskeuzeadvies. Het gebruik van afbeeldingen maakt dat deze non-verbale test leuker en toegankelijker is om te maken. Door het gebruik van cartoons wordt de beroepentest meer als een spel ervaren. Maar dan wel een spel met een serieus doel, ook wel serious gaming genoemd. Bovendien blijken afbeeldingen activiteiten of beroepen visueel extra te kunnen verduidelijken wat leidt tot een ‘rijkere’ vragenlijst. Elke afbeelding geeft een beroep of activiteit weer en is ter verduidelijking voorzien van een woord of paar woorden om te bandrukken om welke activiteit of beroep het gaat. In theorie zou iemand de test ook moeten kunnen maken zonder deze uitleg. De vragenlijst is daarom ook geschikt voor mensen die dyslectisch zijn of mensen die de Nederlandse taal minder machtig zijn.

Betrouwbare beroepskeuzetest

De betrouwbare beroepentest van Jobpersonality is gebaseerd op het veelgebruikte RIASOC-model voor beroepskeuze. Vrijwel alle beroepen- en interessetesten zijn gebaseerd op dit model. RIASOC is een acroniem (letterwoord) van de eerste letter van de volgende zes persoonlijkheidskenmerken: realistisch, intellectueel, artistiek, sociaal, ondernemend en conventioneel. De RIASOC-theorie is ontwikkeld door de Amerikaan Dr John L. Holland. Een RIASOC-test wordt daarom soms ook wel een Holland Code Test genoemd. Voor het ontwikkelen en valideren van de vragenlijst heeft Jobpersonality samengewerkt met een gepromoveerde psycholoog en specialist in het ontwikkelen van persoonlijkheidstesten. De beroepskeuzetest van Jobpersonality is al meer dan een miljoen keer gemaakt en heeft zeer goede recensies ontvangen. Vele loopbaanadviseurs, re-integratiebureaus, scholen en carrièresites gebruiken inmiddels de test. Gebruikers beoordelen de beroepskeuzetest gemiddeld met een 8,9 (op een schaal van 1 tot 10).

Beroepentest voor vrouwen en mannen

Voorafgaand aan de vragenlijst wordt gevraagd of je de vrouwelijke of mannelijke versie van de beroepentest wilt invullen. Sommige mensen vragen zich af of dit met discussies over genderneutraliteit nog wel kan. Maar op basis van tests en onderzoek is er toch voor gekozen een vrouwelijke en mannelijke variant aan te bieden. Het blijkt dat het voor veel mensen een stuk vertrouwder aanvoelt om iemand van het eigen geslacht een bepaalde activiteit of beroep te zien uitoefenen. Bovendien bevestigen vragenlijsten met afbeeldingen waarin zowel mannen als vrouwen een beroep uitoefenen vaak bepaalde stereotypen. Uit tests bleek bovendien dat vooral mannen moeite hebben om een activiteit die wordt uitgeoefend door een vrouw aan te klikken, ook al heeft deze activiteit hun voorkeur. Met een vragenlijst met alleen afbeeldingen van mannelijke óf vrouwelijke professionals (die dezelfde activiteit uitbeelden) is dat probleem opgelost. Daarnaast zijn er nog steeds veel typische mannenberoepen en vrouwenberoepen. Op basis van het feit dat deze beroepen voor meer dan 90% door mensen van hetzelfde geslacht worden uitgeoefend. Als je bijvoorbeeld voor de vrouwelijke vragenlijst kiest, zie je een vrouwelijk figuur typische mannenberoepen als dakdekker en elektricien uitoefenen. Waardoor vrouwelijke respondenten zien dat ook een vrouw dit werk kan doen. Andersom geldt dit ook voor mannen waarbij zij zien dat er ook mannen zijn die bijvoorbeeld kunnen werken als verpleger of pedagogisch medewerker. Uiteraard kan je bij aanvang van de beroepentest ook aangeven geen voorkeur voor man of vrouw te hebben.

Beroepskeuzetest voor alle opleidingsniveaus

In de score van deze algemene beroepskeuzetest worden passende beroepen voor zowel laag als hoogopgeleiden getoond. Het doel hiervan is dat je ontdekt waarom je die ene vakantie- of bijbaan zo leuk vond en waarom vergelijkbare beroepen op hoger niveau je hoogstwaarschijnlijk ook zullen aanspreken. Wil je liever een beroepentest doen voor een specifiek opleidingsniveau? Dat kan. Je kunt daarbij kiezen uit de mbo beroepentest of beroepentest hbo en wo. Bij deze twee beroepentesten zijn de vragenlijst en rapportage aangepast en worden alleen beroepen van hetzelfde opleidingsniveau getoond.

Ervaringen gebruikers na maken beroepskeuzetest

Marieke

"Kreeg desktoppublisher als voorbeeld. Accuraat, want dat is mijn huidige baan!"

Thijmen

"Bijzonder goede uitslag (klopt en past precies bij mij), creatieve heldere manier om je interesses te onderzoeken. Heb er dit keer echt wat van geleerd."

Rebekka

"...klopt als een bus voor mij. ..sociaal en conventioneel...doen!"

8.7
Beoordelingen de beroepskeuzetest op Kiyoh

 

Testimonials

UWV: “Deze beroepskeuzetest koppelt persoonlijkheidskenmerken aan specifieke beroepen en geeft daar uitleg bij. Met de beroepenzoeker kun je vervolgens kijken welke beroepen allemaal passen bij jouw persoonlijkheid en voorkeuren. Een makkelijke test met veel afbeeldingen en weinig tekst.”

Vrije Universiteit Amsterdam: “Deze test laat zien wat voor beroepen bij je passen ook basis van je persoonlijkheid. Op basis van je score kun je met de beroepenzoeker zoeken naar nog meer passende beroepen. Allemaal gratis.”

Dupon Coaching: "Ik ben loopbaanadviseur en ik vind de beroepskeuzetest van jullie treffend. Knap gedaan."

Loopbaancoach Patricia De Wit: “Juist de tekeningen van beroepen in de vragenlijst zorgen ervoor dat je het goede beeld hebt.”

Re-integratie en adviesbureau Amplooi: “Bij het re-integreren van werknemers laten we ze eerst de beroepskeuzetest invullen zodat ze een beeld krijgen van de interesses. De test is zeer toegankelijk en gebruiksvriendelijk en geeft interessante aanknopingspunten"

FNV Jong: “Net klaar met je opleiding…. maar wat dan? Er zijn zoveel banen, maar welke past nu het beste bij jou? Op deze site vind je een test die je aan de hand van cartoons in kunt vullen.” FNV Jong