Docent filosofie worden
 

Docent filosofie worden

Docent filosofie worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
4
 

Wat doet een docent filosofie?

Een docent filosofie geeft les op het gebied van filosofie of wijsbegeerte. Filosofie is de oudste theoretische discipline. Filosofen streven naar wijsheid en kennis. Op basis van een samenhangend systeem van beweringen en argumenten. Filosofie wordt ook wel gezien als een metawetenschap die nadenkt over het denken zelf. Als docent filosofie vind je het leuk om hierover met veelal jongeren over van gedachten te wisselen en kun je aanstekelijk over filosofie vertellen. Docent filosofie worden? Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waaraan je lesgeeft, is doorgaans een opleidingsniveau van hbo of hoger vereist. Uiteraard op het gebied van filosofie. Bij de meeste onderwijsinstellingen moet je wel een bevoegdheid tot het geven van onderwijs hebben. Een onderwijsbevoegdheid kun je halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van docent filosofie bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent filosofie. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent filosofie misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van docent filosofie verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent filosofie bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent filosofie binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een docent filosofie?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een docent filosofie met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend docent filosofie. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen docent filosofie

Docent filosofie worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent filosofie.

Vacatures docent filosofie

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als docent filosofie? Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent filosofie niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.