Docent recht worden
 

Docent recht worden

Docent recht worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
6
 

Wat doet een docent recht?

Een docent recht geeft les op het gebied van recht en rechtsregels. Bij onderwijsinstellingen waar recht slechts een keuzevak is, geef je over het algemeen les over de basisprincipes met betrekking tot rechtsvraagstukken of les op voor de student relevante rechtsvraagstukken. Bijvoorbeeld wetgeving op het gebied van horeca bij een horecaopleiding of fiscaal recht bij een economische opleiding. Bij juridische opleidingen geef je meestal les op een specifiek rechtsgebied en ben je hierin ook gespecialiseerd. Bijvoorbeeld het Nederlands recht, strafrecht of internationaal recht. Juridisch docent worden? Meestal wordt een afgeronde academische opleiding of masteropleiding op het gebied van recht verlangd. Bij de meeste onderwijsinstellingen moet je daarnaast ook een bevoegdheid tot het geven van onderwijs hebben. Een onderwijsbevoegdheid kun je halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit. Op universiteiten ben je naast leraar vaak ook bezig met onderzoek en meestal ook een gepromoveerd jurist.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van docent recht bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent recht. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent recht misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van docent recht verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent recht bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent recht binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een docent recht?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een docent recht met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend docent recht. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen docent recht

Docent recht worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent recht.

Vacatures docent recht

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als docent recht? Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent recht niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.