Leerkracht speciaal basisonderwijs worden
 

Leerkracht speciaal basisonderwijs worden

Leerkracht speciaal basisonderwijs worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 51.000,-
vacatures
5
 

Wat doet een leerkracht speciaal basisonderwijs?

Lesgeven aan leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Wanneer leerlingen het niet meer redden op de reguliere basisschool of daar niet geschikt voor zijn, wordt een leerling doorverwezen naar het speciaal basisonderwijs (SBO). Als leraar SBO heb je affiniteit en ervaring met leerlingen met gedrags- en leerproblemen. Sommige leraren zijn gespecialiseerd en werken bijvoorbeeld met auditief en visueel beperkte leerlingen. Denk ook aan leraren die elementaire vaardigheden op het gebied van onderwijs en het dagelijks leven aanleren bij mensen met een psychische stoornis. Om les te geven in het speciaal onderwijs heb je eerst een onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs nodig. Veel scholen voor speciaal onderwijs stellen zelf als eis dat je nog een aparte opleiding voor het speciaal onderwijs hebt gevolgd. Soms kan dat via de betreffende school.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken leerkracht speciaal basisonderwijs

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van leerkracht speciaal basisonderwijs. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is leerkracht speciaal basisonderwijs misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Toekomst beroep leerkracht speciaal basisonderwijs

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een leerkracht speciaal basisonderwijs bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een leerkracht speciaal basisonderwijs binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen leerkracht speciaal basisonderwijs

Leerkracht speciaal basisonderwijs worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor leerkracht speciaal basisonderwijs.

Vacatures en salarissen leerkracht speciaal basisonderwijs

Het gemiddeld jaarsalaris van een leerkracht speciaal basisonderwijs bedraagt € 51.000,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is leerkracht speciaal basisonderwijs niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Vertaler
 4. Pedagogisch medewerker
 5. Gastouder

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.