Physician Assistant worden
 

Physician Assistant worden

Physician Assistant worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 57.471,-
vacatures
5
 

Wat doet een physician assistant?

De Physician Assistant (PA) is een medische professional die zelfstandig en structureel medische taken van de huisarts of medisch specialist overneemt. Het idee is dat een PA het werk van een arts verlicht. Bij de werkzaamheden van een PA kun je denken aan het afnemen van een intakegesprek, lichamelijk onderzoek uitvoeren, aanvullend onderzoek aanvragen, een diagnose opstellen, een behandelplan uitvoeren en voorlichting en advies geven. Maar denk ook aan het assisteren bij een operatie of het verrichten van kleine chirurgische ingrepen. Naast de klinische werkzaamheden kun je als PA ook andere taken uitvoeren. Zo kun je als PA ook ingezet worden om de kwaliteitszorg op de desbetreffende afdeling te waarborgen. Bijvoorbeeld door het opstellen van protocollen en het up to date houden hiervan. Als PA kun je werkzaam zijn in ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen, GGZ-instellingen en huisartsenpraktijken.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van physician assistant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van physician assistant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is physician assistant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van physician assistant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een physician assistant bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een physician assistant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een physician assistant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 57.471,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een physician assistant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend physician assistant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen physician assistant

Physician Assistant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor physician assistant.

Vacatures physician assistant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als physician assistant? Bekijk hieronder de vacatures.


Is physician assistant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.