Verpleegkundige psychiatrie worden
 

Verpleegkundige psychiatrie worden

Verpleegkundige psychiatrie worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.429,-
vacatures
17
 

Wat doet een verpleegkundige psychiatrie?

Als psychiatrisch verpleegkundige verzorg je patiënten met psychiatrische stoornissen. Je werkt hiervoor bijvoorbeeld samen met psychiaters, psychologen of andere verpleegkundigen. Als psychiatrisch verpleegkundige fungeer je vaak als persoonlijke begeleider van cliënten. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het bespreken van verpleegplannen met de omgeving van de cliënt en andere begeleiders. Je draagt zorg voor een goede verslaglegging. Soms moet je in acute situaties en bij crisis naar eigen professioneel inzicht handelen. En tot slot kun je verpleegtechnische handelingen verrichten. Een psychiatrisch verpleegkundige wordt ook wel een verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of sociaal-psychiatrisch verpleegkundige genoemd. 

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken verpleegkundige psychiatrie

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van verpleegkundige psychiatrie. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is verpleegkundige psychiatrie misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep verpleegkundige psychiatrie

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een verpleegkundige psychiatrie bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een verpleegkundige psychiatrie binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen verpleegkundige psychiatrie

Verpleegkundige psychiatrie worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor verpleegkundige psychiatrie.

Vacatures en salarissen verpleegkundige psychiatrie

Het gemiddeld jaarsalaris van een verpleegkundige psychiatrie bedraagt € 45.429,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is verpleegkundige psychiatrie niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Huisarts
 2. Diëtist
 3. Docent natuurkunde
 4. Coach
 5. Verpleegkundige

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.