Compliance officer worden
 

Compliance officer worden

Compliance officer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
25%
gemiddeld jaarsalaris
€ 63.225,-
vacatures
28
 

Wat doet een compliance officer?

Als compliance officer of manager vind je het leuk om te achterhalen of de vooraf vastgestelde wettelijke kaders en (interne) richtlijnen worden nageleefd. Als compliance officer let je er dus op of een organisatie zich aan de regels houdt. Dit kunnen interne en zelfopgelegde regels zijn maar uiteraard ook de regels van buitenaf. Waaronder wet- en regelgeving. Je werkzaamheden bestaan uit het plannen, aansturen en coördineren van de activiteiten van een organisatie om te garanderen dat deze in overeenstemming zijn met ethische en wettelijke standaarden. Je houdt je onder andere bezig met het controleren van de naleving van procedures, normen, besluiten en gedragslijnen. Met als doel om potentiële risico's binnen bedrijfsprocessen te signaleren. Tevens zie je vaak toe op de juiste invoering en naleving van wet- en regelgeving van de organisatie en bewaak je de integriteit van de organisatie. Dit doe je onder andere door bij te dragen aan het bewustzijn van reputatie- en integriteitsrisico's. Tot slot ben je uiteraard altijd op de hoogte van ontwikkelingen in de markt, de wet- en regelgeving en het beleid van de organisatie. Waar werkt een compliance officer? Alle beursgenoteerde bedrijven hebben een compliance officer in dienst. Veel overheidsinstellingen beschikken ook over een compliance officer. Bij overheden wordt een compliance officer vaak ook een integriteitscoördinator genoemd. Maar ook kleine bedrijven die producten of diensten leveren met een groot afbreukrisico hebben een compliance officer in dienst of huren deze regelmatig in. Een compliance officer wordt vaak ook een compliance manager genoemd. Soms stuurt de compliance manager andere compliance officers of compliance medewerkers aan.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken compliance officer

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van compliance officer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is compliance officer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Toekomst beroep compliance officer

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een compliance officer bedraagt 25%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een compliance officer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen compliance officer

Compliance officer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor compliance officer.

Vacatures en salarissen compliance officer

Het gemiddeld jaarsalaris van een compliance officer bedraagt € 63.225,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is compliance officer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.