Accountant worden
 

Accountant worden

Accountant worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
94%
gemiddeld jaarsalaris
€ 40.022,-
vacatures
1408
 

Wat doet een accountant?

Een accountant is iemand die jaarrekeningen controleert, jaarrekeningen opmaakt of financiële administraties voert. Tot de taken van een accountant behoren het analyseren van financiële informatie en voorbereiden van financiële rapportage om bezittingen, schulden, winst en verlies, verschuldigde belasting of andere financiële activiteiten binnen een organisatie vast te stellen en te documenteren. In veel landen is accountant een wettelijk beschermde titel. In tegenstelling tot een term als financial auditor. De accountant zorgt ervoor dat anderen (banken, aandeelhouders, crediteuren, subsidiegevers, etc.) er van uit kunnen gaan dat de jaarrekening van een onderneming of organisatie klopt en dat zij deze informatie kunnen gebruiken voor hun beslissingen. Bij accountants wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen een AA-accountant en een RA-account. AA staat voor Accountant Administratieconsulent en RA staat voor Register Accountant. Zowel AA-accountants als RA-accountants mogen een accountantsverklaring afleggen en handtekeningen zetten op jaarrekeningen. RA-accountant houdt zich vooral bezig met controlewerkzaamheden en financiële verslaglegging van financiële feiten en dienen een universitaire opleiding te hebben afgerond. Een AA-accountant heeft een hbo-opleiding afgerond en houdt zich vooral bezig met de administratie en het maken van een jaarrekening die hij zelf maakt, beoordeelt of controleert. Een AA-accountant is vooral een adviseur op fiscaal gebied en werkt voor het midden- en kleinbedrijf.

Hoe word ik een accountant?

Wil je een accountant worden? Dat kan natuurlijk via een officiële accountopleiding op hbo-niveau of universitaire accountancy opleiding. Maar er zijn tegenwoordig ookonline accountant opleidingen die je op leiden tot een wettelijk erkende AA-account.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van accountant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van accountant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is accountant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep accountant

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een accountant bedraagt 94%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een accountant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen accountant

Accountant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor accountant.

Vacatures en salarissen accountant

Het gemiddeld jaarsalaris van een accountant bedraagt € 40.022,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is accountant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.