Administratief medewerker worden
 

Administratief medewerker worden

Administratief medewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
98%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.276,-
vacatures
411
 

Wat doet een administratief medewerker?

Als administratief medewerker ben je verantwoordelijk voor het op orde houden van de administratie. Elke organisatie of bedrijf heeft te maken met administratieve werkzaamheden. Denk aan het bijhouden van de loonadministratie, gewerkte uren van werknemers, correspondentie, dossiers, offertes, klachten, facturen en e-mails. Bij middelgrote en grote organisaties worden deze werkzaamheden uitbesteed aan en uitgevoerd door administratieve werknemers. De werkzaamheden bestaan dan bijvoorbeeld uit het verwerken van orders, bijhouden en controleren van uitbestede werkzaamheden, afhandeling van klachten, versturen en verwerken van facturen, archiveren van contracten en overeenkomsten, opstellen van contracten, dossiers bijwerken, declaraties controleren en inboeken, inkomende post en e-mail verdelen. Als administratief medewerker kun je dus op veel verschillende plekken terechtkomen en lopen de werkzaamheden ook behoorlijk uiteen en zijn deze erg afhankelijk van de grootte en het type organisatie. Voor elke administratieve medewerker is het wel van belang dat je punctueel en ordelijk bent en verantwoordelijkheid neemt.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van administratief medewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van administratief medewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is administratief medewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van administratief medewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een administratief medewerker bedraagt 98%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een administratief medewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een administratief medewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 35.276,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een administratief medewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend administratief medewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een administratief medewerker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een administratief medewerker € 29.000. Dat is afgerond bruto € 2.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.100 per maand en ongeveer € 2.800 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor administratief medewerkers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen administratief medewerker

Administratief medewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor administratief medewerker.

Vacatures administratief medewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als administratief medewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is administratief medewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.