Gratis Loopbaanadvies

8 december 2020
Het bestaat het echt, gratis loopbaanadvies. Bijvoorbeeld met de regeling NL Leert Door van de Rijksoverheid. Helaas zijn dit soort subsidies maar beperkt geldig en al snel volgeboekt. Soms zijn er ook andere, vaak commerciële partijen, die gratis loopbaanadvies aanbieden. Maar bij dit soort partijen moet je wel opletten. Want zij hebben met hun gratis advies wel een ander doel waardoor het soms toch niet helemaal gratis is. Als je dit niet aandurft, kun je nog altijd je eigen loopbaanadviseur worden.

gratis loopbaanadvies

Verschil tussen gratis en gratis loopbaanadvies

Met de subsidie voor gratis loopbaanadvies wilde de Rijksoverheid ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt mobieler wordt. Door de coronacrisis dreigden veel mensen hun baan te verliezen. Met de regeling NL leert door probeerde de Nederlandse overheid mensen aan een (andere) baan te helpen. Zonder te sturen naar sectoren of soort banen. Bij andere regelingen, vaak van commerciële partijen, zit er wel een bepaalde sturing achter het gratis loopbaanadvies.

Zo heeft uitzendbureau Randstad een initiatief ontwikkeld waar iedereen gratis loopbaantrainingen kan volgen. Dit heet Randstad Boost en helpt mensen aan banen in sectoren waar veel vraag is naar personeel. Je kunt dan bijvoorbeeld trainingen volgen waarmee je een switch kunt maken tot een veelgevraagd programmeur, chauffeur of verpleger. Niet gek natuurlijk als je denkt vanuit het belang van een uitzendorganisatie. En als je hierdoor aan een baan wordt geholpen die aansluit bij je interesses, is dat natuurlijk voor jou en het uitzendbureau een goede ontwikkeling. Maar je moet je er wel van bewust zijn dat een commerciële partij ook geld aan jou moet verdienen.

Kortom, gratis loopbaantrainingen en -adviezen van commerciële partijen zijn voor jou wellicht gratis, maar uiteindelijk betaal je ook een prijs. Wellicht had je ander werk gevonden via een onafhankelijke loopbaanadviseur en ben je daar op langere termijn beter mee geholpen. Het is daarom belangrijk om bij gratis loopbaantrainingen goed naar jezelf te blijven luisteren. Wil ik dit echt wel, voelt dit goed? Zo niet, dan is het wellicht toch verstandig om zelf een loopbaantraining te kiezen en hiervoor te betalen of je eigen loopbaanadviseur te worden.

 

Word je eigen loopbaanadviseur, geef jezelf gratis loopbaanadvies

Hoe kan jezelf gratis loopbaanadvies geven? Door te denken als een loopbaanadviseur. Een loopbaanadviseur zal eerst willen weten wie jij bent, wat je wilt en wat je kan. De antwoorden op deze vragen kan je ook zelf geven. Je kunt hierbij uiteraard gebruik maken van diverse testen.

Een beroepskeuzetest brengt jouw interesses in kaart. Je ontdekt welke activiteiten jou aanspreken en welke beroepen hierbij passen. Of je nu wel of niet over de juiste competenties beschikt.

Met een persoonlijkheidstest onderzoek je vervolgens jouw persoonlijkheid. Je ontdekt hierdoor wat jouw kwaliteiten zijn en welke valkuilen hierbij horen zodat je beter in staat bent om te bepalen wat voor soort werkomgeving bij je past.

Met de drijfverentest ontdek je wat je met jouw werk wilt bereiken. Wil je miljonair worden, de wereld verbeteren of ben je ook op zoek naar een stukje zekerheid? Antwoorden op dit soort vragen helpen je bij voorbeeld bij het bepalen of je wel of niet voor jezelf moet beginnen of een baan bij de overheid wellicht een beter idee is.

Tot slot ontdek je met de competentietest welke softskills jij hebt. Soft skills zijn de vaardigheden die in veel verschillende functies gevraagd worden. Zoals kunnen samenwerken, klantvriendelijkheid en zelfredzaamheid. Deze vaardigheden zijn niet beroepspecifiek en kunnen daarom goed van pas komen bij het maken van een carrièreswitch.

Bij het maken van de testen ontdek je wellicht al dat bepaalde beroepen of branches erg goed bij jou passen. Nu komt de volgende stap. Welke trainingen of opleidingen moet ik eventueel volgen om een carrièreswitch te kunnen maken? Het overzicht met opleidingen met grote kans op werk kan je hier wellicht bij helpen. Of lees het artikel Hoe vind je een leuke baan als je geen werk meer hebt door de coronacrisis?

Bovenstaande klinkt eenvoudiger dan het is. Maar het is een beging en wie weet brengt het je op ideeën en maak je daardoor toch een stap die je anders niet had gezet.

 

Hou mij op de hoogte van nieuwe subsidies voor gratis loopbaanadvies

Wil je weten wanneer er weer een subsidie wordt gegeven voor gratis loopbaanadvies? Wij houden je graag op de hoogte. Like Jobpersonality op Facebook of volg ons via Twitter of LinkedIn! Dan krijg je te automatisch te horen als er weer geld ter beschikking is gesteld voor gratis loopbaanadvies zodat je je op tijd kunt inschrijven!