Jurist handhaving worden
 

Jurist handhaving worden

Jurist handhaving worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 56.429,-
vacatures
19
 

Wat doet een jurist handhaving?

Een jurist handhaving houdt zich eenvoudig gezegd bezig met het controleren op de naleving van wet & regelgeving, meestal op het gebied van bestuursrecht. Denk daarbij aan het juridisch handhaven op het gebied van ruimte, milieu, natuur, WABO, APV en openbare orde & veiligheid. Aansprekende voorbeelden zijn aan het aanpakken van illegale hotels, onderhuur, criminele spookburgers, hennepkwekerijen. Je werkzaamheden kunnen bestaan uit de volgende activiteiten: deelnemen aan (stedelijke) handhavingsacties, adviseren en zorgen voor de afwikkeling van het handhavingsproces, ondersteuning bieden bij het opstellen van diverse analyses en verslagleggingen, handhaving en toezicht op de afhandeling van klachten, adviseren bij de totstandkoming van beleid, vertegenwoordigen van de gemeente of andere overheidsorganisatie bij bezwaar- en beroepsprocedures. Waar werkt een jurist handhaving? Meestal bij gemeentes en omgevingsdiensten waar je bijvoorbeeld werkt in het team Vergunning en Handhaving.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van jurist handhaving bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van jurist handhaving. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is jurist handhaving misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van jurist handhaving verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een jurist handhaving bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een jurist handhaving binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een jurist handhaving?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 56.429,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een jurist handhaving met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend jurist handhaving. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen jurist handhaving

Jurist handhaving worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor jurist handhaving.

Vacatures jurist handhaving

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als jurist handhaving? Bekijk hieronder de vacatures.


Is jurist handhaving niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.