Actuaris worden
 

Actuaris worden

Actuaris worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
21%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
11
 

Wat doet een actuaris?

Een actuaris of verzekeringswiskundige houdt zich bezig met het analyseren van statistische informatie voor het doorrekenen en evalueren van risico’s. Denk bij statistische informatie aan statistieken over beleggingen, overlijden, ongevallen, ziekte, handicaps en pensionering. Deze evaluaties worden bijvoorbeeld omgezet in waarschijnlijkheidstabellen. Vooral met betrekking tot financiële risico's en financiële aansprakelijkheid. Werkzaamheden kunnen ook bestaan uit het verifiëren van eventueel vereiste verzekeringspremies en kasreserves om toekomstige uitkeringen te kunnen garanderen. Als actuaris werk je bijvoorbeeld voor een pensioenfonds of verzekeraar. Je schat, vaak met behulp van computermodellen, de risico’s in van beleggingen of verzekeringsproducten. Soms wordt een actuaris ook een pricing actuaris genoemd. Je werkzaamheden als actuaris hebben namelijk een grote invloed op het de prijs van een product of dienst. Actuarissen beschikken vaak over een kwantitatieve achtergrond. Bijvoorbeeld als econometrist, wiskundige of natuurkundige. Of hebben werkervaring opgedaan als analist van data.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van actuaris bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van actuaris. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is actuaris misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van actuaris verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een actuaris bedraagt 21%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een actuaris binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een actuaris?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een actuaris met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend actuaris. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen actuaris

Actuaris worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor actuaris.

Vacatures actuaris

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als actuaris? Bekijk hieronder de vacatures.


Is actuaris niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.