Mentor worden
 

Mentor worden

Mentor worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 43.041,-
vacatures
21
 

Wat doet een mentor?

Volgens het woordenboek is een mentor een ervaren begeleider of (groeps)leider. Bij vacatures wordt er bij mentoren over het algemeen onderscheid gemaakt tussen twee verschillende functies. Allereerst zijn er de mentoren op middelbare scholen. Dit zijn de docenten die, naast het vak waarin ze lesgeven, een klas van leerlingen begeleiden. Ze worden daarom ook wel eens leerlingbegeleiders genoemd. Daarnaast zijn er de mentoren bij bedrijven en organisaties die werknemers begeleiden bij een nieuwe baan of het leren van een vak. In beide soorten functies heeft de mentor inhoudelijke kennis en probeert hij of zij daarnaast leerlingen of werknemers te coachen. Op een school coach je als mentor een groep leerlingen naar het volgend jaar of eindexamen. Dit doe je zowel klassikaal als een-op-een of met de ouders erbij.  Bij een organisatie leer je als mentor een werknemer de kneepjes van het vak of de organisatie. In dat laatste geval gaat het dan vooral over inwerken en kennisoverdracht. Mentor worden? Er is niet een (beroeps)opleiding voor het vak van mentor. Het is over het algemeen een functie die je erbij doet. Wel zijn er veel trainingen op het gebied van mentorschap, coaching en begeleiding.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken mentor

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van mentor. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is mentor misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep mentor

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een mentor bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een mentor binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen mentor

Mentor worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor mentor.

Vacatures en salarissen mentor

Het gemiddeld jaarsalaris van een mentor bedraagt € 43.041,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is mentor niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Huisarts
 2. Diëtist
 3. Docent natuurkunde
 4. Coach
 5. Verpleegkundige

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.