Docent worden
 

Docent worden

Docent worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 54.158,-
vacatures
2494
 

Wat doet een docent?

Een docent is iemand die lesgeeft. Als docent dien je de leerstof op een boeiende manier te kunnen presenteren. Het type onderwijs en de manier waarop je lesgeeft hangt daarnaast heel erg af van het onderwerp en de doelgroep. Zo kun je lesgeven in talen, technisch vakken of op het gebied van zelfontwikkeling of kunst. De doelgroepen (aan wie je lesgeeft) kunnen variëren van jonge kinderen, tot jongeren op middelbare scholen of universiteiten tot volwassenen en werkenden in bijvoorbeeld het avondonderwijs. Bij jongeren wordt om andere kwaliteiten gevraagd dan bij studenten in het hoger school of bij volwassenen. Over het algemeen geldt dat je als docent sociaal bent ingesteld (je wilt anderen iets leren) en vindingrijk bent. In het hoger onderwijs word je misschien meer intellectueel uitgedaagd en in het voortgezet onderwijs moet je soms wat steviger in je schoenen staan.

Hoe word ik een docent?

Docent worden? Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waaraan je lesgeeft is een opleidingsniveau van hbo of hoger vereist. Op universiteiten dien je over het algemeen zelf een universitaire opleiding te hebben afgerond of zelfs gepromoveerd te zijn. Vaak combineer je dan het geven van onderwijs met het zelf uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Op beroepsopleidingen, hbo en mbo niveau en in het basis en voortgezet onderwijs volstaat over het algemeen een hbo opleiding om les te mogen geven. Wel wordt vaak een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid verlangd. Er is veel vraag naar docenten. Bijvoorbeeld naar taaldocenten (zoals een docent Engels, docent Nederlands en een docent Duits) maar ook naar docenten economie of docenten op het gebied van exacte vakken, zoals een docent wiskunde. Daarnaast is er ook veel vraag naar docenten in het basisonderwijs. Voor veel van deze beroepen geldt dat er opleidingen zijn die het mogelijk maken om een carrièreswitch tot leraar te maken.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van docent bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van docent verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een docent?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 54.158,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een docent met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend docent. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een docent € 46.000. Dat is bruto € 3.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.200 per maand en ongeveer € 4.400 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor docenten met meer werkervaring. Het beeld is een beetje dat docenten slecht betaald worden. Maar op basis van de aangeboden salarissen, verdienen docenten over het algemeen vrij behoorlijk. Zeker als je rekening houdt met de extra vakantiedagen en goede pensioenregelingen voor mensen in het onderwijs.Opleidingen en cursussen docent

Docent worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent.

Vacatures docent

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als docent? Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.