Pedagoog worden
 

Pedagoog worden

Pedagoog worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 55.528,-
vacatures
23
 

Wat doet een pedagoog?

Wat is een pedagoog en wat doet een pedagoog? Een pedagoog is iemand die een studie pedagogie heeft gevolgd. Pedagogie is een ander woord voor opvoedkunde. De studie opvoedkunde bekijkt en bestudeert hoe je kinderen met een bepaald doel kunt grootbrengen. Anders geformuleerd. Pedagogiek is de wetenschap van de ontwikkeling van een kind tot aan zijn volwassenheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen en bestuderen van onderwijsmethoden. Maria Montessori, de grondleger van het  montessorionderwijs, was bijvoorbeeld een pedagoog. Maar denk naast het onderwijsmethoden ook aan het bestuderen van de invloed van ouders, de omgeving, media en andere mogelijke factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van een kind en hoe je hiermee in de opvoeding mee om dient te gaan. Bijvoorbeeld als ouder of school. Als pedagoog ben je dus vrij breed opgeleid en onderzoekend ingesteld. In tegenstelling tot een orthopedagoog. Deze is bijvoorbeeld gespecialiseerd in de opvoeding en begeleiding van kinderen in problematische situaties.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van pedagoog bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van pedagoog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is pedagoog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

  • mensen helpen en verzorgen
  • met mensen samenwerken
  • mensen lesgeven en iets bijbrengen
  • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

  • dingen grondig bestuderen
  • problemen oplossen door middel van analyse
  • specialistisch werk
  • blijvend leren en kennis vergaren
  • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van pedagoog verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een pedagoog bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een pedagoog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een pedagoog?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 55.528,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een pedagoog met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend pedagoog. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen pedagoog

Pedagoog worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor pedagoog.


Is pedagoog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.