Orthopedagoog worden
 

Orthopedagoog worden

Orthopedagoog worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
32
 

Wat doet een orthopedagoog?

Een orthopedagoog is een opvoedkundige die gespecialiseerd is in de opvoeding en begeleiding van kinderen in problematische situaties. Orthopedagogiek is een sub discipline van pedagogiek. Pedagogiek gaat over opvoeding in het algemeen. Orthopedagogiek gaat over opvoeding in problematische situaties. Bijvoorbeeld bij mensen met een handicap, bij leerproblemen, bij gezinsproblemen of in de jeugdhulpverlening. In vergelijking met een pedagoog ben je als orthopedagoog over het algemeen praktijkgerichter en moet je soms optreden in problematische situaties. Terwijl een pedagoog ook andere aspecten van de opvoeding van kinderen bestudeert en hierover adviseert. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijsmethoden of de invloed van maatschappelijke verschijnselen op de ontwikkeling van kinderen. Om een erkend orthopedagoog te worden, dien je een universitaire opleiding te volgen. Wel zijn er op hbo niveau diverse pedagogiek opleidingen die je helpen bij het begeleiden van kinderen en opvoeders in een veranderende wereld.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van orthopedagoog bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van orthopedagoog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is orthopedagoog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van orthopedagoog verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een orthopedagoog bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een orthopedagoog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een orthopedagoog?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een orthopedagoog met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend orthopedagoog. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een orthopedagoog € 51.000. Dat is bruto € 4.300 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.600 per maand en ongeveer € 4.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor orthopedagogen met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen orthopedagoog

Orthopedagoog worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor orthopedagoog.

Vacatures orthopedagoog

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als orthopedagoog? Bekijk hieronder de vacatures.


Is orthopedagoog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.