Technisch consultant worden
 

Technisch consultant worden

Technisch consultant worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 69.150,-
vacatures
66
 

Wat doet een technisch consultant?

Een technisch consultant is iemand die helpt om een functioneel ontwerp (eisen waaraan bijvoorbeeld een computerprogramma, software of applicatie moet voldoen) om te zetten in een technisch ontwerp. Op basis van dit technisch ontwerp kunnen technici of software developers aan de slag met het daadwerkelijk bouwen of aanpassen van de techniek of software. Als technisch consultant ben je dus iemand die weet wat er technisch allemaal mogelijk is. De meeste technisch consultants zijn werkzaam in de IT en zijn bijvoorbeeld ooit begonnen als software developer. Als technisch consultant houd je je vooral bezig met het bedenken en uitwerken van slimme IT-oplossingen in opdracht van klanten. Hiervoor beschik je over het vermogen om klantenbehoeften te inventariseren en vertalen naar technische adviezen en oplossingen. Waar werken technische consultants? Vooral bij dienstverleners op het gebied van software en IT.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van technisch consultant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van technisch consultant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is technisch consultant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van technisch consultant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een technisch consultant bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een technisch consultant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een technisch consultant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 69.150,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een technisch consultant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend technisch consultant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen technisch consultant

Technisch consultant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor technisch consultant.

Vacatures technisch consultant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als technisch consultant? Bekijk hieronder de vacatures.


Is technisch consultant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.