Technisch schrijver worden
 

Technisch schrijver worden

Technisch schrijver worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
89%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
21
 

Wat doet een technisch schrijver?

Een technisch schrijver is iemand die zich toelegt op het schrijven van technische documenten. Zoals handleidingen, bijlages en gebruiks- en onderhoudsaanwijzingen. Als technisch schrijver ben je verantwoordelijk voor de technische documentatie die hoort bij een technisch of mechanisch product. Als technisch schrijver moet je vaak ook helpen bij het bepalen van lay-out en te gebruiken afbeeldingen en infographics. Kenmerken van de te gebruiken apparatuur zijn vaak heel complex. Denk bijvoorbeeld aan bedieningsinterfaces, aandrijftechniek en mechatronica. Een goed technisch inzicht en algemene technische kennis is daarom vaak noodzakelijk voor de functie van technisch schrijver. De doelgroep van de gemaakte documentatie loopt uiteen van klant en verkopers tot monteur. Naast het schrijven van technische handleidingen ben je vaak ook verantwoordelijk voor het beheer van handleidingen en het coördineren van vertalingen. Al tijdens het ontwikkelproces zal je nauw samenwerken met engineers voor het maken van handleidingen en overige documentatie. Soms moet je bij het maken van een handleiding ook rekening houden met wetgeving. Kennis van geldende richtlijnen en normen is daarom een pre voor deze functie. Waar werkt een technische schrijver? Producenten van technische producten hebben vaak zelf technische schrijvers in dienst. Maar veel technisch schrijvers zijn ook in te huren en hebben dan vaak een inhoudelijk specialisatie.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van technisch schrijver bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van technisch schrijver. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is technisch schrijver misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep technisch schrijver

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een technisch schrijver bedraagt 89%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een technisch schrijver binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen technisch schrijver

Technisch schrijver worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor technisch schrijver.

Vacatures en salarissen technisch schrijver

Het gemiddeld jaarsalaris van een technisch schrijver bedraagt onbekend. Bekijk hieronder de vacatures.


Is technisch schrijver niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & artistiek. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Desktop publisher (DTP’er)
 2. Webdesigner
 3. Front-end developer
 4. Stedenbouwkundige
 5. Docent Nederlands

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.