Grafisch vormgever worden
 

Grafisch vormgever worden

Grafisch vormgever worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
8%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
4
 

Wat doet een grafisch vormgever?

Een grafisch vormgever ontwerpt de vormgeving van drukwerk en digitale uitingen. Denk aan advertenties, affiches, bewegwijzeringsborden, brochures, logo's, kranten- of tijdschriftartikelen, online artikelen of hele websites. Het doel van het ontwerp is om mensen, gebruikers te informeren. Bij elk ontwerp moet er een goede afweging gemaakt worden over de te gebruiken afbeeldingen, fotomateriaal, tekst, lettertype etc. Deze moeten goed bij elkaar passen met het doel de boodschap visueel en/of tekstueel te versterken en goed over te brengen. Een grafisch ontwerper dient daarvoor aan de ene kant heel creatief te zijn en aan de andere kant oog voor details te hebben en vrij georganiseerd te zijn. Een grafisch vormgever wordt ook wel een mediadesigner of mediavormgever genoemd. Als grafisch vormgever kun je bijvoorbeeld werken bij een vormgevingsstudio, ontwerpbureau voor interieurdesign, communicatiebureau, reclamebureau, websitebouwer of een audiovisueel bedrijf.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van grafisch vormgever bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van grafisch vormgever. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is grafisch vormgever misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van grafisch vormgever verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een grafisch vormgever bedraagt 8%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een grafisch vormgever binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een grafisch vormgever?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een grafisch vormgever met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend grafisch vormgever. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen grafisch vormgever

Grafisch vormgever worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor grafisch vormgever.

Vacatures grafisch vormgever

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als grafisch vormgever? Bekijk hieronder de vacatures.


Is grafisch vormgever niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Signmaker
 2. Webdesigner
 3. UI Designer
 4. Grafisch vormgever
 5. Trainer

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.