Category manager worden
 

Category manager worden

Category manager worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 50.712,-
vacatures
181
 

Wat doet een category manager?

Wil jij category manager worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor category managers. Maar wat doet een category manager eigenlijk? Werken als category manager betekent dat je binnen een organisatie verantwoordelijk bent voor een productgroep. Denk bijvoorbeeld aan een grote webshop waar je als category manager verantwoordelijk bent voor het aanbod van producten op het gebied van wonen. Maar dit kunnen ook heel andere productgroepen en bedrijven zijn. Dat kan variëren van auto-onderdelen bij een leverancier voor de auto-industrie tot medische hulpmiddelen bij een producent voor medische apparatuur. Als category manager ben je veelal verantwoordelijk voor de inkoop tot uiteindelijke verkoop van de producten in je categorie. Qua werkzaamheden kun je daarbij denken aan het ontwikkelen van marketingplannen, al dan niet in samenspraak met de marketingafdeling. Onderhandelen over de inkoop, bepalen van de inkoop, bezoeken van beurzen, bijhouden van aanbod en trends, coördineren en monitoren van de omzet- en margeontwikkeling en hierover rapporteren. Waar werkt een category manager? Category managers werken bij bedrijven hun aanbod van producten verdelen in categorieën waarbij deze categorieën als het ware als een eigen onderneming of business unit opereren waarbij de category manager verantwoordelijk is voor omzet en productaanbod en haar eigen doelen en strategieën definieert om winst te behalen. Het werk van category managers toont veel overlap met dat van marketingmanagers.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van category manager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van category manager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is category manager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van category manager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een category manager bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een category manager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een category manager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 50.712,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een category manager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend category manager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een category manager over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een category manager € 44.000. Dat is afgerond bruto € 3.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen kunnen echter verschillen. Van € 3.100 per maand tot ongeveer € 4.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor category managers met werkervaring.Opleidingen en cursussen category manager

Category manager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor category manager.

Vacatures category manager

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als category manager? Bekijk hieronder de vacatures.


Is category manager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.