Docent ICT worden
 

Docent ICT worden

Docent ICT worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.296,-
vacatures
20
 

Wat doet een docent ict?

Een docent informatica of docent ICT geeft les op het gebied van informatica. De ideale docent ICT is eigenlijk een programmeur die op een bevlogen manier studenten alle kneepjes van het ICT-vak leert. Daarnaast ben je goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van softwareontwikkeling. Docent ICT worden? Je hebt bijvoorbeeld ervaring opgedaan in de rol van systeemontwikkelaar of software developer en vindt het leuk om je opgedane kennis over te brengen op studenten. Lesgeven vind je leuk en gaat je goed af. Andere onderwijstaken bestaan uit het begeleiden van studenten bij projecten binnen de opleiding en bij hun stage- en afstudeeropdrachten in het bedrijfsleven. Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waaraan je lesgeeft, is doorgaans een opleidingsniveau van hbo of hoger vereist. Uiteraard op het gebied van informatica of wiskunde Bij de meeste onderwijsinstellingen moet je wel een bevoegdheid tot het geven van onderwijs hebben. Een onderwijsbevoegdheid kun je halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit. Vanwege het gebrek aan docenten op het gebied van informatica en ICT zullen veel onderwijsinstellingen redelijk coulant zijn met hun eisen op het gebied van een onderwijsbevoegdheid of aankomend docenten hierbij helpen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van docent ict bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent ict. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent ict misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van docent ict verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent ict bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent ict binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een docent ict?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 35.296,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een docent ict met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend docent ict. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen docent ict

Docent ICT worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent ict.

Vacatures docent ict

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als docent ict? Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent ict niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.