Docent informatica worden
 

Docent informatica worden

Docent informatica worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
4
 

Wat doet een docent informatica?

Een docent informatica geeft les op het gebied van informatica. Als docent informatica ben je eigenlijk een softwareontwikkelaar die de studenten alle kneepjes van het vak leert. Daarnaast ben je goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van softwareontwikkeling. De ideale docent informatica heeft ervaring opgedaan in de rol van systeemontwikkelaar en vind het leuk om zijn of haar opgedane kennis over te brengen op studenten. Lesgeven gaat vind je leuk en gaat je goed af. Andere onderwijstaken bestaan uit het begeleiden van studenten bij projecten binnen de opleiding en bij hun stage- en afstudeeropdrachten in het bedrijfsleven. Docent informatica worden? Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waaraan je lesgeeft, is doorgaans een opleidingsniveau van hbo of hoger vereist. Uiteraard op het gebied van informatica of wiskunde Bij de meeste onderwijsinstellingen moet je wel een bevoegdheid tot het geven van onderwijs hebben. Een onderwijsbevoegdheid kun je halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit. Vanwege het gebrek aan docenten op het gebied van informatica zullen veel onderwijsinstellingen redelijk coulant zijn met hun eisen op het gebied van een onderwijsbevoegdheid of aankomend docenten hierbij helpen.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken docent informatica

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent informatica. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent informatica misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep docent informatica

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent informatica bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent informatica binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen docent informatica

Docent informatica worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent informatica.

Vacatures en salarissen docent informatica

Het gemiddeld jaarsalaris van een docent informatica bedraagt onbekend. Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent informatica niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Huisarts
 2. Diëtist
 3. Docent natuurkunde
 4. Coach
 5. Verpleegkundige

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.