Software developer worden
 

Software developer worden

Software developer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 51.444,-
vacatures
102
 

Wat doet een software developer?

Werken als software developer of softwareontwikkelaar betekent dat je software bouwt en ontwikkelt waarop programma’s, websites, apparaten en machines draaien. Je houdt je daarnaast ook bezig met het aanpassen van bestaande software. Je werk bestaat uit het analyseren van de behoeften van gebruikers en ontwikkelen van softwareoplossingen. Vaak in samenspraak met andere ontwikkelaars, de klant of andere belanghebbenden. Software developer is eigenlijk een vrij breed begrip. Veel software developers zijn gespecialiseerd in een taal of toepassing en heten dan bijvoorbeeld een .NET developer, Java developer, PHP developer of front end developer. Het Nederlandse softwareontwikkelaar wordt ook vaak met een spatie geschreven, dus als software ontwikkelaar. Het beroepen softwareontwikkelaar wordt daarnaast vaak gezien als synoniem voor programmeur. Sommige mensen zijn echter van mening dat een softwareontwikkelaar iets breder georiënteerd is dan een programmeur die zich slechts bezighoudt met het programmeren in een bepaalde taal. Maar voor beide beroepen geldt dat kunnen programmeren de belangrijkste competentie is.

Hoe word ik een software developer?

Wil je een softwareontwikkelaar of software developer worden? Kies dan bijvoorbeeld een studie informatica. Na je studie kun je op heel veel plaatsen terecht. Van IT dienstverleners tot kleine en grote bedrijven. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer trainingen en opleidingen tot software developer voor instromers en carrièreswitchers. Bekijk hiervoor het handige overzicht met programmeer opleidingen waarmee je vrijwel zeker een baan als software developer zult vinden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van software developer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van software developer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is software developer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van software developer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een software developer bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een software developer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een software developer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 51.444,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een software developer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend software developer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een software developer, over een langere periode, bedraagt € 42.000. Dat is bruto € 3.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.000 per maand en ongeveer € 4.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor software developers met veel werkervaring. Door het grote tekort aan programmeurs zal het salaris van software developers hoogstwaarschijnlijk blijven stijgen.Opleidingen en cursussen software developer

Software developer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor software developer.

Vacatures software developer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als software developer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is software developer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.