Programmeur worden
 

Programmeur worden

Programmeur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.933,-
vacatures
454
 

Wat doet een programmeur?

Werken als programmeur betekent dat je nieuwe software ontwikkelt en bestaande software aanpast op basis van de wensen van de gebruiker. Deze software zorgt er bijvoorbeeld voor dat websites draaien, apps werken of apparaten met elkaar kunnen communiceren. Als programmeur kun je zowel programmeren voor de front-end en back-end. De front-end is het gedeelte dat de gebruiker ziet en met de back-end wordt de software bedoeld die je niet direct kunt zien. Daarnaast kun je je als programmeur specialiseren in een bepaalde programmeertaal of toepassing. Denk bijvoorbeeld aan een veelgevraagd Java developer, .NET developer of PHP programmeur. Het grote tekort aan deze programmeurs zal zeker nog een behoorlijke tijd aanhouden. Dus als je kiest voor een opleiding waarmee je programmeur kunt worden in een veelgevraagde programmeertaal, dan is dat min of meer een opleiding met een baangarantie. Als programmeur kun je gaan werken voor IT dienstverleners en krijg je te maken met veel verschillende projecten maar je kunt uiteraard ook aan de slag bij organisaties die eigen programmeurs in dienst hebben. Van de rijksoverheid tot defensie en van start-ups tot grote financiële instellingen. Programmeur is daarnaast ook een ideaal thuiswerk beroep. In plaats van programmeur wordt ook vaak de veelgebruikte Engelstalige benaming developer gebruikt.

Hoe word ik programmeur?

Wil je een programmeur worden? Kies dan na je middelbare schooltijd voor een opleiding informatica aan een hogeschool of universiteit. Maar je kunt ook laten omscholen tot programmeur. Ben je toe aan een carrièreswitch tot het toekomstbestendige beroep als programmeur? Bekijk dan het handige overzicht met programmeer opleidingen en ontdek welke opleiding het beste bij je past. Ook voor mensen zonder programmeerervaring zijn er genoeg mogelijkheden en kansen.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken programmeur

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van programmeur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is programmeur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep programmeur

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een programmeur bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een programmeur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen programmeur

Programmeur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor programmeur.

Vacatures en salarissen programmeur

Het gemiddeld jaarsalaris van een programmeur bedraagt € 39.933,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is programmeur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Programmeur
 2. Data analist
 3. Jurist
 4. Beleidsmedewerker
 5. Toezichthouder

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.