Franchisenemer worden
 

Franchisenemer worden

Franchisenemer worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 38.862,-
vacatures
122
 

Wat doet een franchisenemer?

Een franchisenemer is eigenlijk een zelfstandig ondernemer die het recht heeft om tegen betaling een zaak met een bepaalde handelsnaam te runnen. Een bekend voorbeeld hiervan is een filiaal van Mac Donalds. Als franchisenemer sluit je dan een contract met de eigenaar van het merk Mac Donalds. Je mag dan onder deze naam je eigen zaak hebben. Er zitten vaak wel veel voorwaarden aan een overeenkomst tussen de franchisenemer en franchisegever (eigenaar merk). Je mag vaak geen producten van andere merken verkopen, vaak krijg je een regio of locatie toegewezen waar je moet ondernemen. Voordeel is wel dat je geen product of dienst hoeft te bedenken. Daarnaast is het groot voordeel, zeker bij merken als Mac Donalds, dat je meelift op de bekendheid en imago van een merk. Grote merken hebben daarnaast vaak een groot inkoopvoordeel. Maar voor innovatie van diensten en producten ben je wel afhankelijk van de franchisegever. En als zelfstandig ondernemer draag je wel financiële risico’s die horen bij het ondernemerschap. Andere voorbeelden van merken die werken met franchisenemers zijn Albert Heijn supermarkten, Shoeby modezaken, Belisol kozijnen en DA-drogisterijen.

Hoe word ik franchisenemer?

Je kunt op verschillende manieren franchisenemer worden. Franchisegevers zullen uiteraard ook eisen stellen. De Kamer van Koophandel kan je hierbij helpen en er zijn ook websites met overzichten van franchiseformules.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van franchisenemer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van franchisenemer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is franchisenemer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van franchisenemer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een franchisenemer bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een franchisenemer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een franchisenemer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 38.862,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een franchisenemer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend franchisenemer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen franchisenemer

Franchisenemer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor franchisenemer.

Vacatures franchisenemer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als franchisenemer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is franchisenemer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.