Zelfstandig ondernemer worden
 

Zelfstandig ondernemer worden

Zelfstandig ondernemer worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.365,-
vacatures
11
 

Wat doet een zelfstandig ondernemer?

Een ondernemer is iemand die volgens de Van Dale voor eigen rekening een bedrijf uitoefent. Daarmee wordt bedoeld dat een ondernemer afhankelijk is van zijn of haar bedrijf. Heel extreem gezegd. Als het bedrijf failliet gaat, heeft de ondernemer geen werk meer en kan hij of zij met schulden blijven zitten. Dat is zeg maar het risico van het zelfstandig ondernemerschap. De andere kant van de medaille is dat bij een succesvolle onderneming je als eigenaar ook veel geld kunt verdienen. Maar voor veel zelfstandig ondernemers is onafhankelijkheid (autonomie) misschien wel een veel belangrijkere drijfveer. Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas en heb je geen bazen boven je waaraan je verantwoording moet afleggen. Als zelfstandig ondernemer run je je eigen bedrijf. Dit betekent dat takenpakket heel divers is. Zeker als je geen personeel in dienst hebt. Denk daarbij aan de volgende werkzaamheden; klantgesprekken, offertes maken, facturen maken, bijhouden en controleren van de administratie. Op het moment dat er genoeg financiële mogelijkheden zijn om personeel in dienst te nemen worden de administratieve taken vaak als eerste uitbesteedt. Een zelfstandig ondernemer is vaak iemand die een eigen bedrijf begint en wordt dan een entrepreneur genoemd. Maar dat is niet altijd het geval. Je kan als zelfstandig ondernemer bijvoorbeeld ook het bedrijf van iemand overnemen. Waar werk je als zelfstandig ondernemer?  Dat kan je natuurlijk zelf bepalen. Als je geen personeel in dienst hebt, kan je thuis werken. Maar bij personeel of als je vaak klanten moet ontvangen, heb je toch snel een kantoor nodig. Je zult over het algemeen weinig vacatures vinden voor een zelfstandig ondernemer. Of een bedrijf zoekt iemand die te typeren is als een zelfstandig ondernemer. Wat dan vaak betekent dat je binnen het bedrijf veel eigen verantwoordelijk hebt met bijbehorende risico’s.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van zelfstandig ondernemer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van zelfstandig ondernemer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is zelfstandig ondernemer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van zelfstandig ondernemer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een zelfstandig ondernemer bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een zelfstandig ondernemer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een zelfstandig ondernemer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.365,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een zelfstandig ondernemer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend zelfstandig ondernemer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor zelfstandig ondernemer.

Vacatures zelfstandig ondernemer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als zelfstandig ondernemer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is zelfstandig ondernemer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.