Hacker worden
 

Hacker worden

Hacker worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 48.360,-
vacatures
58
 

Wat doet een hacker?

Wil jij hacker als beroep worden? Word dan ethical hacker. Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor hackers. Maar wat doet een ethical hacker eigenlijk? Werken als hacker betekent dat je mensen en bedrijven graag helpt om hun bewustzijn op het vlak van cyber security te vergroten en zwakken plekken bloot te leggen. Dit doe je door uitvoeren van tests waarbij je te werkt gaat en denkt als een hacker die minder goede bedoelingen heeft. Op basis van je bevindingen maak je risicoanalyses en help je bij het maken van oplossingen en adviseer je programmeurs op het gebied van het ontwikkelen van een veilige code. Hoe wordt je hacker? Allereerst zal je heel goed moeten kunnen programmeren of ben je creatief in het bedenken van manieren om in te breken in netwerken en computers. Waar werken hackers? Bij organisaties als defensie, de veiligheidsdiensten, politie, banken en organisatieadviesbureaus op het gebied van IT.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hacker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hacker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hacker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hacker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hacker bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een hacker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hacker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 48.360,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hacker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hacker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een (ethical) hacker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een hacker € 50.400. Dat is afgerond bruto € 4.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen kunnen echter verschillen. Van € 3.600 per maand tot ongeveer € 4.800 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor hackers met een speciale of veel werkervaring.Opleidingen en cursussen hacker

Hacker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor hacker.

Vacatures hacker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als hacker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is hacker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.