Mechatronica engineer worden
 

Mechatronica engineer worden

Mechatronica engineer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
13
 

Wat doet een mechatronica engineer?

Een ingenieur mechatronica, mechatronica engineer of mechatronicus houdt zich bezig met industriële automatisering. Door het doen van onderzoek naar en ontwerpen, ontwikkelen of testen van automatiseringssystemen, intelligente systemen en apparaten, of industriële controlesystemen. Eenvoudiger verwoord. Een mechatronicus probeert bestaande en nieuwe productiesystemen door middel van hardware en software verder te optimaliseren. Enkele voorbeelden. Hoe kun je drones gaan inzetten bij het controleren en inspecteren van gewassen, hoe kun je bij het oogsten gebruik maken van machines en robots en hoe kun je 3d printers gaan inzetten bij het productieproces? Een mechatronicus is een ingenieur die gebruik maakt van verschillende ingenieursdisciplines, zoals elektrotechniek en werktuigbouwkunde, en deze samenbrengt door middel van hard- en software. Een mechatronicus is dus geen robotmaker of robotingenieur maar iemand die nadenkt hoe deze in te zetten of verder te optimaliseren als onderdeel van het gehele productieproces. Een robotmaker houdt zich alleen bezig met het ontwerpen en bedenken van robots. Soms in opdracht van een mechatronicus. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van mechatronica engineer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van mechatronica engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is mechatronica engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van mechatronica engineer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een mechatronica engineer bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een mechatronica engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een mechatronica engineer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een mechatronica engineer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend mechatronica engineer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen mechatronica engineer

Mechatronica engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor mechatronica engineer.


Is mechatronica engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.