Mechatronica engineer worden
 

Mechatronica engineer worden

Mechatronica engineer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.581,-
vacatures
148
 

Wat doet een mechatronica engineer?

Een ingenieur mechatronica, mechatronica engineer of mechatronicus houdt zich bezig met industriële automatisering. Door het doen van onderzoek naar en ontwerpen, ontwikkelen of testen van automatiseringssystemen, intelligente systemen en apparaten, of industriële controlesystemen. Eenvoudiger verwoord. Een mechatronicus probeert bestaande en nieuwe productiesystemen door middel van hardware en software verder te optimaliseren. Enkele voorbeelden. Hoe kun je drones gaan inzetten bij het controleren en inspecteren van gewassen, hoe kun je bij het oogsten gebruik maken van machines en robots en hoe kun je 3d printers gaan inzetten bij het productieproces? Een mechatronicus is een ingenieur die gebruik maakt van verschillende ingenieursdisciplines, zoals elektrotechniek en werktuigbouwkunde, en deze samenbrengt door middel van hard- en software. Een mechatronicus is dus geen robotmaker of robotingenieur maar iemand die nadenkt hoe deze in te zetten of verder te optimaliseren als onderdeel van het gehele productieproces. Een robotmaker houdt zich alleen bezig met het ontwerpen en bedenken van robots. Soms in opdracht van een mechatronicus. 


Naar opleidingen en vacatures

Persoonlijkheidskenmerken mechatronica engineer

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van mechatronica engineer. Bezit jij dezelfde persoonljkheid? Dan is mechatronica engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Intellectueel Realistisch Conventioneel

Toekomst beroep mechatronica engineer

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een mechatronica engineer bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een mechatronica engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen mechatronica engineer

Mechatronica engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor mechatronica engineer.

Vacatures en salarissen mechatronica engineer

Het gemiddeld jaarsalaris van een mechatronica engineer bedraagt € 36.581,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is mechatronica engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Persoonlijkheidskenmerken mechatronica engineer

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt


Ontdek welke beroepen bij jouw persoonlijkheid passen!

Gratis beroepentest
CV.nl

Curriculum Vitae (CV) mechatronica engineer maken?

Een goed CV is nog steeds erg belangrijk. In een sollicitatieprocedure wordt er vrijwel altijd om een CV gevraagd. Maar hoe zorg je voor een aansprekend CV die de kans op jouw droombaan vergroot?
Via CV.nl kun je nu een mechatronica engineer CV maken. Eenvoudig in te vullen, keuze uit 32 professionele templates, direct te downloaden en klaar voor gebruik!