Application engineer worden
 

Application engineer worden

Application engineer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 73.030,-
vacatures
253
 

Wat doet een application engineer?

Een application engineer is verantwoordelijk voor het dagelijks beheren en monitoren van applicaties en producten. Als Application Engineer heb je een zeer goede productkennis. Je hebt het overzicht over het ontwikkelingsproces en staat in nauw contact met R&D, procesoperators, product engineers en de klant. Je voert haalbaarheidsstudies uit en implementeert technische specificaties en requirements in het ontwerpproces. Daarnaast onderhoud je contact met klanten over technische mogelijkheden en ben je verantwoordelijk voor product documentatie. Tevens kan het inhouden dat je betrokken bent bij het maken en/of uitvoeren van testprocedures en testprotocollen. Wordt soms ook een applicatiebeheerder genoemd. Een application engineer heeft vaak een achtergrond als werktuigbouwkundige.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van application engineer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van application engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is application engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van application engineer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een application engineer bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een application engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een application engineer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 73.030,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een application engineer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend application engineer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen application engineer

Application engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor application engineer.

Vacatures application engineer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als application engineer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is application engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.