IT specialist worden
 

IT specialist worden

IT specialist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 55.944,-
vacatures
598
 

Wat doet een it specialist?

Een IT-specialist weet veel van ICT. Geen vraagstuk is een IT specialist te gek. Een IT specialist is een techneut in hart en nieren en weet tegelijkertijd ingewikkelde vraagstukken helder en duidelijk op te lossen en hierover met klanten en collega’s te communiceren. Als specialist zit je niet alleen op kantoor, maar ga je ook op pad om de klanten of collega’s op locatie te ondersteunen. Je kunt daarbij aan de volgende werkzaamheden denken. Installeren, configureren en ondersteunen van een local area network (LAN-netwerk), wide area network (WAN-netwerk) en internetsysteem of een deel van een netwerksysteem van een organisatie. Beheren van het netwerk om te zorgen voor toegankelijkheid voor alle gebruikers. Uitvoeren van noodzakelijk onderhoud t.b.v. de toegankelijkheid. Eventueel de prestaties van websites in de gaten houden en testen om correct en continu functioneren te garanderen. Eventueel bijdragen aan netwerkontwerp, -analyse, -planning en coördinatie van de communicatie tussen het netwerk en hardware/software. Eventueel toezicht houden op specialisten op het gebied van gebruikersondersteuning en computernetwerken. Eventueel besluiten tot maatregelen m.b.t. netwerkbeveiliging.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van it specialist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van it specialist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is it specialist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van it specialist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een it specialist bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een it specialist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een it specialist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 55.944,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een it specialist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend it specialist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een IT specialist € 45.000. Dat is bruto € 3.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.200 per maand en ongeveer € 4.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor IT specialisten met veel werkervaring. Daarnaast bepaalt het soort IT specialisatie ook oor een groot deel het verdienvermogen.Opleidingen en cursussen it specialist

IT specialist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor it specialist.

Vacatures it specialist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als it specialist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is it specialist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.