Logopedist worden
 

Logopedist worden

Logopedist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 60.450,-
vacatures
20
 

Wat doet een logopedist?

Wat doet een logopedist? De werkzaamheden van logopedist bestaan onder andere uit het evalueren en behandelen van personen (vaak kinderen) met moeilijkheden op het gebied van spraak, taal, stem en articulatie. Een logopedist biedt therapie en advies aan mensen die problemen ondervinden bij het communiceren. Als logopedist ben je in staat en verzin je manieren om te communiceren met mensen die daar zelf om heel verschillende redenen moeite mee hebben. Je moet je dus goed kunnen inleven en creatief zijn bij het ontwikkelen en bedenken van methoden om iemand te helpen. Logopedisten kunnen eventueel alternatieve communicatiesystemen selecteren en het gebruik ervan aanleren. Als logopedist verricht je ook vaak onderzoek m.b.t. spraak- en taalproblemen. Soms wordt een logopedist ook aangeduid als spraakleraar of spraak- en taalpatholoog. Sommige logopedisten zich ook bezig met eten en drinken en zorgen ervoor dat mensen (weer) in staat zijn om dit beter te kunnen doen. Logopedisten werken niet alleen met patiënten. Logopedisten kunnen ook managers, acteurs of andere beroepsgroepen helpen het verbeteren van hun spreektechnieken. Opleidingen logopedie zijn er op hbo en academisch niveau. Na een hogere beroepsopleiding kan je als logopedist aan de slag of doorstuderen aan een universiteit.

Waar werken logopedisten? Als logopedist kun je in veel verschillende branches terecht. Zoals de gezondheidzorg, het onderwijs, de artistieke sector of het bedrijfsleven. Je kunt werken met patiënten die weer moeten leren praten tot het helpen van managers en acteurs in het optimaliseren van hun spreektechnieken.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van logopedist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van logopedist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is logopedist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van logopedist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een logopedist bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een logopedist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een logopedist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 60.450,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een logopedist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend logopedist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen logopedist

Logopedist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor logopedist.

Vacatures logopedist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als logopedist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is logopedist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.