Manager worden
 

Manager worden

Manager worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 50.059,-
vacatures
4089
 

Wat doet een manager?

Wat doet een manager? In de Engelse managementliteratuur wordt deze vraag vaak beantwoord met het antwoord; “Getting things done”. Een manager moet ervoor zorgen dat de dingen die moeten gebeuren ook daadwerkelijk gebeuren. Maar achter deze korte zin gaat een grote verscheidenheid aan opvattingen schuil over wat en hoe een manager zou moeten managen. De vraag wat goede manager is, zal dan ook door veel mensen anders beantwoord worden. Wel kun je zeggen dat veel managers hoog zullen scoren op de persoonlijkheidskenmerken ondernemend en conventioneel. Aan de ene kant dienen managers verantwoordelijkheid te nemen en moeten ze soms risico’s lopen of nemen. Aan de andere kant wordt van een manager verlangd dat hij of zij de boel controleert, in de gaten houdt en betrouwbaar is.

Hoe word je een manager?

Vroeger werden goede medewerkers bijna vanzelfsprekend manager. Het werd gezien als een logische vervolgstap. Maar managen begint steeds meer een vak op zich te worden, met bijbehorende opleidingen en trainingen. Managers zijn steeds meer de mensen die ervoor moeten zorgen dat medewerkers goed functioneren. Daarbij is de rol van de manager vaak meer coachend dan sturend.Veelvoorkomende managementberoepen zijn bedrijfsleider, recruitment manager, IT manager, supply chain manager, shopmanager, productiemanageralgemeen directeur en interim-manager.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken manager

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van manager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is manager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep manager

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een manager bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een manager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen manager

Manager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor manager.

Vacatures en salarissen manager

Het gemiddeld jaarsalaris van een manager bedraagt € 50.059,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is manager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.