Manager worden
 

Manager worden

Manager worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.258,-
vacatures
5952
 

Wat doet een manager?

Wat doet een manager? In de Engelse managementliteratuur wordt deze vraag vaak beantwoord met het antwoord; “Getting things done”. Een manager moet ervoor zorgen dat de dingen die moeten gebeuren ook daadwerkelijk gebeuren. Maar achter deze korte zin gaat een grote verscheidenheid aan opvattingen schuil over wat en hoe een manager zou moeten managen. De vraag wat goede manager is, zal dan ook door veel mensen anders beantwoord worden. Wel kun je zeggen dat veel managers hoog zullen scoren op de persoonlijkheidskenmerken ondernemend en conventioneel. Aan de ene kant dienen managers verantwoordelijkheid te nemen en moeten ze soms risico’s lopen of nemen. Aan de andere kant wordt van een manager verlangd dat hij of zij de boel controleert, in de gaten houdt en betrouwbaar is.

Hoe word je een manager?

Vroeger werden goede medewerkers bijna vanzelfsprekend manager. Het werd gezien als een logische vervolgstap. Maar managen begint steeds meer een vak op zich te worden, met bijbehorende opleidingen en trainingen. Managers zijn steeds meer de mensen die ervoor moeten zorgen dat medewerkers goed functioneren. Daarbij is de rol van de manager vaak meer coachend dan sturend. Veelvoorkomende managementberoepen zijn bedrijfsleider, recruitment manager, IT manager, supply chain manager, shopmanager, productiemanager, algemeen directeur en interim-manager.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van manager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van manager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is manager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van manager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een manager bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een manager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een manager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.258,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een manager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend manager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een manager € 48.000. Dat is bruto € 4.000 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.400 per maand en ongeveer € 4.600 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor managers met meer werkervaring. Maar let op. Er zijn heel veel soorten managers. Gespecialiseerde managers, zoals een IT manager en technisch manager zullen doorgaans meer verdienen.Opleidingen en cursussen manager

Manager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor manager.

Vacatures manager

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als manager? Bekijk hieronder de vacatures.


Is manager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.