Acteur worden
 

Acteur worden

Acteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
37%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een acteur?

Wil je acteur worden? Iedereen kan zich wel wat voorstellen bij het beroep van een acteur. Maar wat doet een acteur eigenlijk? Een acteur of actrice kan rollen spelen op het toneel, televisie en radio, in tele- en bioscoopfilms of in het kader van andere vormen van entertainment, informatie of instructie. Een acteur geeft invulling aan een serieuze of komische rol met behulp van spraak, gebaren en lichaamstaal om toeschouwers of kijkers te vermaken of te informeren. Als acteur is entertainment niet altijd je doel. Je kunt bijvoorbeeld ook trainingsacteur worden. Je wordt dan door bedrijven of organisaties ingehuurd voor een instructievideo, een rollenspel of theaterstuk. Meestal worden trainingsacteurs gevraagd voor rollenspellen. Bijvoorbeeld bij assessments om kandidaten te testen in bepaalde situaties of om werknemers te leren hoe ze moeten omgaan met lastige, agressieve of assertieve klanten. Sommige acteurs kunnen ook dansen en/of zingen en worden hierop gecast (geselecteerd). Als acteur ben je aan de ene kant creatief en aan de andere kant heb je geen moeite om voor grote groepen op te treden en een grote verantwoordelijkheid te dragen. 

Hoe word ik een acteur?

Om acteur te worden kun je een opleiding volgen aan een toneelacademie op hbo-niveau. Maar op mbo-niveau zijn er ook diverse acteeropleidingen. Daarnaast kun je ook in je vrije tijd de nodige ervaring opdoen als acteur. Bijvoorbeeld als vlogger of als acteur bij een amateurgezelschap.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van acteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van acteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is acteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van acteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een acteur bedraagt 37%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een acteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een acteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een acteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend acteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen acteur

Acteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor acteur.

Vacatures acteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als acteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is acteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.