Procesoperator worden
 

Procesoperator worden

Procesoperator worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 40.635,-
vacatures
1380
 

Wat doet een procesoperator?

Een procesoperator is verantwoordelijk voor het gehele productieproces. Als procesoperator stuur je vaak machineoperators aan. Deze machineoperators, vaak ook gewoon operators genoemd, bedienen de machines. Soms help je hen daarbij. Bijvoorbeeld bij een storing, onderhoud of als er een nieuwe operator ingewerkt moet worden. Als procesoperator zit je vaak achter computerschermen om het gehele productieproces in de gaten te houden. De werkzaamheden kunnen verder bestaan uit het instellen van machine- en procesinstallaties, opstarten van de installaties aan het begin van de dienst, uitvoeren van kwaliteitscontroles en registreren van procesgegevens. Daarnaast zijn arbo, veiligheid en milieu vaak belangrijke aspecten van je functie. Samengevat betekent dit dat je als procesoperator zorgt voor een efficiënt, bedrijfszeker en veilig verloop van de processen in de fabrieken volgens procedures en instructies. Waar werken procesoperators? Dat zijn meestal bedrijven die producten of vloeistoffen maken. Bijvoorbeeld bij een brouwerij, een bedrijf dat verpakkingen produceert, een bedrijf dat aardappelen verwerkt tot frietjes, een bedrijf dat sauzen fabriceert of een bedrijf dat onderdelen maakt voor de auto-industrie of een raffinaderij. Er is veel vraag naar procesoperators. Steeds meer werk van operators wordt overgenomen door robots en informatietechnologie. Maar er zal altijd behoefte blijven bestaan aan procesoperators die het gehele productieproces overzien en bewaken. Een procesoperator wordt soms ook een operator C genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van procesoperator bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van procesoperator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is procesoperator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van procesoperator verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een procesoperator bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een procesoperator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een procesoperator?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 40.635,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een procesoperator met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend procesoperator. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een procesoperator gemiddeld € 35.000 per jaar. Dat is bruto € 3.000 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.500 per maand en ongeveer € 3.400 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor procesoperators met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen procesoperator

Procesoperator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor procesoperator.

Vacatures procesoperator

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als procesoperator? Bekijk hieronder de vacatures.


Is procesoperator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.