Procesoperator worden
 

Procesoperator worden

Procesoperator worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 28.802,-
vacatures
1910
 

Wat doet een procesoperator?

Een procesoperator is verantwoordelijk voor het gehele productieproces. Als procesoperator stuur je de machineoperators aan. Deze machineoperators, vaak ook gewoon operators genoemd, bedienen de machines. Soms help je hen daarbij. Bijvoorbeeld bij een storing, onderhoud of als er een nieuwe operator ingewerkt moet worden. Als procesoperator zit je vaak achter computerschermen om het gehele productieproces in de gaten te houden. De werkzaamheden kunnen verder bestaan uit het instellen van machine- en procesinstallaties, opstarten van de installaties aan het begin van de dienst, uitvoeren van kwaliteitscontroles en registreren van procesgegevens. Daarnaast zijn arbo, veiligheid en milieu vaak belangrijke aspecten van je functie. Samengevat betekent dit dat je als procesoperator zorgt voor een efficiënt, bedrijfszeker en veilig verloop van de processen in de fabrieken volgens procedures en instructies. Waar werken procesoperators? Dat zijn meestal bedrijven die producten of vloeistoffen maken. Bijvoorbeeld bij een brouwerij, een bedrijf dat verpakkingen produceert, een bedrijf dat aardappelen verwerkt tot frietjes, een bedrijf dat sauzen fabriceert of een bedrijf dat onderdelen maakt voor de auto-industrie of een raffinaderij. Er is veel vraag naar procesoperators. Steeds meer werk van operators wordt overgenomen door robots en informatietechnologie maar er zal altijd behoefte blijven bestaan aan iemand die het gehele productieproces overziet en bewaakt. Een procesoperator wordt soms ook een operator C genoemd.

Naar opleidingen en vacatures Naar CV maken

Persoonlijkheidskenmerken procesoperator

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van procesoperator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is procesoperator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Ondernemend Realistisch Conventioneel

Toekomst beroep procesoperator

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een procesoperator bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een procesoperator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen procesoperator

Procesoperator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor procesoperator.

Vacatures en salarissen procesoperator

Het gemiddeld jaarsalaris van een procesoperator bedraagt € 28.802,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is procesoperator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Persoonlijkheidskenmerken procesoperator

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt


Ontdek welke beroepen bij jouw persoonlijkheid passen!

Gratis beroepentest
CV.nl

Curriculum Vitae (CV) procesoperator maken?

Een goed CV is nog steeds erg belangrijk. In een sollicitatieprocedure wordt er vrijwel altijd om een CV gevraagd. Maar hoe zorg je voor een aansprekend CV die de kans op jouw droombaan vergroot?
Via CV.nl kun je nu een procesoperator CV maken. Eenvoudig in te vullen, keuze uit 32 professionele templates, direct te downloaden en klaar voor gebruik!