Operator worden
 

Operator worden

Operator worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
91%
gemiddeld jaarsalaris
€ 37.196,-
vacatures
6486
 

Wat doet een operator?

Wil jij operator worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor operators. Maar wat doet een operator eigenlijk? Een operator bedient machines en apparatuur bij de productie van producten. Een operator wordt daarom vaak een machineoperator, machinebediende en soms een machinevoerder genoemd. Als operator ben je verantwoordelijk voor het juiste verloop van het productieproces en zorg je ervoor dat de machines zo effectief en efficiënt mogelijk draaien. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het voorbereiden van orders en het ombouwen en afstellen van de machines. Ook probeer je eventuele storingen zelfstandig op te lossen. Tevens dien je vaak de machines schoon te maken. Vaak werk je in ploegendienst. Als operator werk je bij bedrijven in de voedingsindustrie, chemische industrie en in de elektrotechnische industrie. In Nederland wordt er bij het beroep en opleiding tot operator onderscheid gemaakt tussen een operator A, B of C. Maar wat is nu het verschil tussen een operator A, B of C? Deze letters staan voor het opleidingsniveau. Een operator C stuurt complexere machines aan en heeft vaak een leidinggevende taak. Een operator B zit qua niveau onder dat van een operator C maar heeft meer verantwoordelijkheden als een operator A. Daarnaast wordt er ook onderscheid gemaakt tussen operators en procesoperators. Het verschil tussen een operator en procesoperator is dat een procesoperator het gehele productieproces bewaakt en vaak andere operators aanstuurt.

Hoe word ik een operator?

Wil je operator worden? Er zijn mbo-opleidingen waarmee je operator kunt worden. Maar door het grote gebrek aan operators zijn er ook bedrijven die je een intern opleidingstraject aanbieden. Zolang je maar iets hebt met techniek en graag met je handen werkt kan je bij sommige bedrijven operator worden terwijl je geld verdient.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van operator bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van operator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is operator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van operator verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een operator bedraagt 91%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een operator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een operator?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 37.196,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een operator met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend operator. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een operator over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een operator € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.200 per maand en ongeveer € 3.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor operators met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen operator

Operator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor operator.

Vacatures operator

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als operator? Bekijk hieronder de vacatures.


Is operator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.