Agrariƫr worden
 

Agrariƫr worden

Agrariƫr worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
5%
gemiddeld jaarsalaris
€ 41.338,-
vacatures
30
 

Wat doet een agrariƫr?

Een agrariër is iemand die land bewerkt voor akkerbouw of veeteelt. Een agrariër of boer is meestal de eigenaar of bedrijfsleider van een landbouwbedrijf. Als zelfstandig ondernemer wordt een agrariër ook wel een agrarisch ondernemer genoemd. Werkzaamheden bestaan uit het plannen, aansturen of coördineren van het management of de werkzaamheden op boerderijen met landbouw of veeteelt, in kassen, bij aquacultuur, in kwekerijen, in houtkap- of andere landbouwbedrijven. Als boer of agrariër ben je vaak ook verantwoordelijk voor het inhuren, trainen of toezicht houden op het personeel voor de boerderij. Soms koop je diensten in bij loonbedrijven om dagelijkse werkzaamheden uit te laten voeren. Tot slot houden de meeste boeren zich ook bezig met het toezicht houden op activiteiten m.b.t. beplanting, kweek, oogst, financiële bedrijfsvoering of marketing. Sommige boeren kiezen ervoor om een biologisch-dynamisch bedrijf te worden en zullen in hun bedrijfsvoering andere keuzes gaan maken. Dit doen ze dan zelf of huren hiervoor een gespecialiseerd agrariër of vakexpert op het gebied van biologisch, dynamisch bedrijfsvoering in.

De begrippen agrariër, boer, akkerbouwer, veehouder en tuinder worden vaak door elkaar gehaald. De begrippen boer en agrariër zijn verzamelnamen. Een tuinder kweekt gewassen (zowel voor de sier als voor consumptie). Een akkerbouwer teelt intensieve gewassen (zoals mais, tarwe en aardappelen) en een veehouder produceert koeien, geiten, varkens en ander vee. Maar ook een wijnboer valt onder de definitie van een agrariër en is eigenlijk een akkerbouwer die druiven verbouwt voor het maken van wijn.

Hoe word ik een boer?

Iedereen kan boer worden. Wat je nodig hebt is een stuk land om jouw producten te gaan verbouwen. Of het nu om druiven, fruit of wintergroenten gaat. Dat stuk land kun je pachten (huren) of kopen. Daarnaast moet je natuurlijk over de kennis beschikken om landbouwproducten te gaan produceren. Tot slot moet je het kunnen financieren. Want als boer ga je pas na verloop van tijd geld verdienen. In het begin maak je vooral kosten.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van agrariƫr bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van agrariƫr. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is agrariƫr misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep agrariƫr

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een agrariƫr bedraagt 5%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een agrariƫr binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen agrariƫr

Agrariƫr worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor agrariƫr.

Vacatures en salarissen agrariƫr

Het gemiddeld jaarsalaris van een agrariĆ«r bedraagt € 41.338,-. Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is agrariƫr niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.