Chef-kok worden
 

Chef-kok worden

Chef-kok worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
10%
gemiddeld jaarsalaris
€ 34.837,-
vacatures
150
 

Wat doet een chef-kok?

Als chef-kok of gespecialiseerd kok bereid je bijzondere, creatieve of luxe gerechten en je organiseert de werkzaamheden die in de keuken plaatsvinden. Als chef-kok bewaak je de kwaliteit van de gemaakte gerechten of onderdelen daarvan en zorg je er voor dat deze aan de verwachtingen van de gasten voldoet. Andere verantwoordelijkheden zijn het inkopen van ingrediënten en producten en het verwerken daarvan. Als gespecialiseerd kok behoort het ook tot je takenpakket om de menukaart samen te stellen en vorm te geven. Als chef-kok zijn de keukens van de luxere hotels, luxere cateringbedrijven en restaurants van een hoger niveau je natuurlijke werkterrein. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van chef-kok bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van chef-kok. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is chef-kok misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van chef-kok verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een chef-kok bedraagt 10%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een chef-kok binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een chef-kok?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 34.837,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een chef-kok met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend chef-kok. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een chef-kok gemiddeld € 37.000 per jaar. Dat is bruto € 3.100 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.600 per maand en ongeveer € 3.600 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor chef-koks met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen chef-kok

Chef-kok worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor chef-kok.

Vacatures chef-kok

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als chef-kok? Bekijk hieronder de vacatures.


Is chef-kok niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.