Systeemanalist worden
 

Systeemanalist worden

Systeemanalist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een systeemanalist?

Als systeemanalist analyseer je systemen en adviseer je over het verbeteren van deze systemen. Vaak ben je ook betrokken bij het verbeteren van dezelfde systemen. De meeste systemen draaien op software of maken hier gebruik van. Als systeemanalist ben je in staat om de data die deze systemen generen te analyseren en te gebruiken voor softwareverbeteringen of productinnovaties. Je denkt actief mee over de architectuur van (de software van) een systeem, realiseert oplossingen en zorgt ervoor (software)systemen up-to-date blijven. Op het vlak van big data en robotisering zijn er veel nieuwe ontwikkelingen. Als systeemanalist ben je hiervan op de hoogte en zorg je ervoor dat innovaties in systemen worden opgenomen. Systeemanalisten houden zich vooral bezig met het analyseren van data en minder met de uitvoering van productinnovaties. Een systeemanalist wordt daarom soms ook een big data engineer genoemd.

Waar werkt een systeemanalist?

Als systeemanalist werk je je meestal in een branche of organisatie waar productieprocessen geautomatiseerd zijn. Denk aan de land- en tuinbouw, industriële productie en de logistiek. Je bent dan bijvoorbeeld betrokken bij het ontwikkelen en innoveren van irrigatiesystemen, een lopende band met robots of een geautomatiseerd distributiecentrum.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van systeemanalist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van systeemanalist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is systeemanalist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van systeemanalist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een systeemanalist bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een systeemanalist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een systeemanalist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een systeemanalist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend systeemanalist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen systeemanalist

Systeemanalist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor systeemanalist.

Vacatures systeemanalist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als systeemanalist? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is systeemanalist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.