Taxateur worden
 

Taxateur worden

Taxateur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
90%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.000,-
vacatures
75
 

Wat doet een taxateur?

Een taxateur is iemand die zich bezighoudt met het beoordelen (taxeren) van onroerend goed en persoonlijke bezittingen om de reële waarde vast te stellen. Met onroerend goed worden huizen, kantoren en andere gebouwen bedoeld. De meeste taxateurs houden zich bezig met het toekennen van financiële waardes aan onroerend goed. Niet iedere taxateur is fulltime bezig met het beoordelen van een financiële waarde. Het komt ook voor dat iemand vanwege zijn of haar kennis van de markt gevraagd wordt als taxateur op te reden. Denk bijvoorbeeld aan een makelaar of juwelier. Een taxateur kan ook optreden als veilingmeester. Waar werken taxateurs? De meeste taxateurs zijn in dienst van een makelaarskantoor, vastgoedonderneming, adviesbureau gespecialiseerd in taxaties van onroerend goed of verzekeraar. Taxateur worden? Tot voor kort werd het taxatie vak vaak in een adem genoemd met de makelaardij. Na een makleraarsopleiding kon je ook taxateur worden. Tegenwoordig zijn er ok aparte opleidingen voor het beroep van taxateur.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van taxateur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van taxateur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is taxateur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van taxateur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een taxateur bedraagt 90%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een taxateur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een taxateur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een taxateur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend taxateur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen taxateur

Taxateur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor taxateur.

Vacatures taxateur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als taxateur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is taxateur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.