Makelaar worden
 

Makelaar worden

Makelaar worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
97%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.264,-
vacatures
18
 

Wat doet een makelaar?

Wil jij makelaar worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor makelaars. Maar wat doet een makelaar eigenlijk? Werken als makelaar betekent dat je bemiddelt bij de koop en verkoop, huur en verhuur van huizen, kantoren en ander vastgoed. Als partijen overeenstemming hebben bereikt, verzorgt de makelaar de contracten en andere formele zaken en administratie. Soms adviseert de makelaar de koper over hypotheken. Een makelaar wordt ook vaak ingeschakeld voor taxaties, het bepalen van de waarde van onroerend goed zoals een huis, stuk grond of kantoor. Als makelaar heb je doorgaans met veel verschillende partijen te maken en bezoek je diverse locaties. Makelaar worden? Er zijn diverse makelaar/taxateur opleidingen op hbo niveau waarmee je makelaar kunt worden. Bij veel van deze opleidingen kun je direct specialiseren in bijvoorbeeld wonen of kantoren. Makelaar is echter geen beschermd beroep. Iedereen kan zich dus makelaar noemen en onder deze naam diensten aanbieden, ook zonder opleiding. Maar de meeste makelaars zijn wel aangesloten bij een keurmerk als de MVN. Hierdoor hebben klanten meer zekerheid en rechten en kunnen makelaars hun vastgoed aanbieden op Funda. Waar werkt een makelaar? Als makelaar beheer je een eigen makelaarskantoor of werk je in loondienst voor een commerciële vastgoedonderneming. Een makelaar wordt soms ook een vastgoedmakelaar genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een Makelaar?

Stephan van Diepen van Viermakelaars uit Den Bosch: “Als makelaar heb je een afwisselende baan. Ik vind het vooral leuk dat je veel buiten kantoor werkt met allerlei verschillende (soorten) mensen. Daarnaast kun je de mensen ook echt advies geven, zowel de verkopers, bij het bepalen van de waarde van het huis, de te hanteren vraagprijs en de optimale wijze van presenteren, maar ook de kopers bij het adviseren over de gebruiksmogelijkheden van de woning. Ook na jaren van werken in hetzelfde gebied kom je toch iedere keer weer nieuwe zaken tegen, en de makelaardij zelf ontwikkelt zich ook. Het bijzondere van ons werk is ook dat je echt bij de mensen thuis en in huis komt, zowel in de woonkamer, en de keuken, maar ook in de badkamer en zelfs de slaapkamer. Verkopers schenken ons daarbij een enorm vertrouwen, dat wij waarderen en respecteren. En als wij bij de uiteindelijke verkoop voor de opdrachtgevers het optimale resultaat behalen, dan geeft dat veel voldoening. Die voldoening die je vindt in je werk als makelaar is voor mij misschien wel belangrijker dan de financiële vergoeding."

Past het beroep van makelaar bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van makelaar. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is makelaar misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van makelaar verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een makelaar bedraagt 97%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een makelaar binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een makelaar?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.264,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een makelaar met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend makelaar. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een makelaar € 44.000. Dat is bruto € 3.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.100 per maand en ongeveer € 4.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor makelaars met veel werkervaring. Makelaars bij grote kantoren verdienen over het algemeen weer meer dan makelaars bij kleine kantoren. En makelaars die zelfstandig zijn kunnen zichzelf een hoog salaris uitkeren als de markt mee zit en ze veel vastgoed konden verkopen.Opleidingen en cursussen makelaar

Makelaar worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor makelaar.

Vacatures makelaar

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als makelaar? Bekijk hieronder de vacatures.


Is makelaar niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.