Test engineer worden
 

Test engineer worden

Test engineer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
22%
gemiddeld jaarsalaris
€ 51.702,-
vacatures
440
 

Wat doet een test engineer?

Een test engineer houdt zich bezig met ontwikkelen en uitvoeren van testprogramma's voor software of producten met daarin veel software, om problemen en de oorzaken daarvan te achterhalen. Een test engineer controleert eigenlijk het werk van anderen op fouten, bugs en onvolkomenheden. Sommige test engineers houden zich puur en alleen bezig met het testen op fouten en veranderen zelf niets aan de software. Geconstateerde programmeerfouten gaan dan weer terug naar de ontwikkelaars met het verzoek deze te herstellen. Maar er zijn ook test engineers die zelf kunnen programmeren en toegang hebben tot de software om zelf programmeerfouten of onvolkomenheden te kunnen herstellen. Afhankelijk van de grote van het project, organisatie en de hoeveelheid betrokkenen dien je als test engineer vaak ook voortgangsrapportages te maken. Hoe meer mensen er bij betrokken zijn, hoe groter de kans dat je ook veel tijd dient te steken in het rapporteren van geconstateerde onvolkomenheden en het onderzoek dat je hebt verricht.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van test engineer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van test engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is test engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van test engineer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een test engineer bedraagt 22%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een test engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een test engineer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 51.702,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een test engineer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend test engineer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een test engineer € 43.000. Dat is bruto € 3.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.000 per maand en ongeveer € 4.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor test engineers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen test engineer

Test engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor test engineer.

Vacatures test engineer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als test engineer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is test engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.