UX Designer worden
 

UX Designer worden

UX Designer worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
48%
gemiddeld jaarsalaris
€ 56.796,-
vacatures
313
 

Wat doet een ux designer?

Wil jij UX Designer worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor UX Designers. Maar wat doet een UX Designer eigenlijk? De UX in UX Designer is een afkorting van het Engelstalige begrip User Expericience. En User Expercience is een term die veel wordt gebruikt het ontwerpen en onderhouden van websites en online applicaties. Als UX Designer bestaan je werkzaamheden voornamelijk uit het continue optimaliseren van websites en andere online tools door het meten en evalueren van gebruikerservaringen en op basis van deze analyses verbetering (laten) doorvoeren. Je doet dit bijvoorbeeld door het uitvoeren van A/B testen en het analyseren van data uit tools zoals Google Analytics. Je analyseert of een online tool beter kan functioneren in termen van gebruikerservaringen. Wat uiteindelijk resulteer in een hogere verkoop, lagere bounceratio (percentage bezoekers dat direct wegklikt), aantal bezochte pagina’s, langere gebruikersduur, etc. Op basis van je analyses stel je verbeteringen voor. Veel UX Designers voeren ook zelf deze wijzigingen door en kunnen dus programmeren en/of zijn handig met softwaretalen als html en css of gebruiken daarvoor een contentmanagementsysteem. De doorgevoerde wijzigingen ga je vervolgens weer analyseren. Dit kunnen ogenschijnlijk kleine verbeteringen zijn. Bijvoorbeeld het verplaatsen van knoppen of buttons, aanpassen van marges en het toepassen van andere kleuren of afbeeldingen. Maar bij websites met veel bezoekers of gebruikers kan een kleine wijziging een groot effect hebben in termen van bijvoorbeeld omzet of het langer vasthouden van een bezoeker. Waar werkt een UX Designer? Tegenwoordig kan dat bijna overal zijn. Bedrijven met websites die veel bezoekers genereren en online diensten of producten verkopen. Van reizen tot telecomproducten en van online trainingen tot producten voor je interieur. Je kunt als UX designer uiteraard ook werken voor een adviesbureau dat andere bedrijven en organisaties helpt met het optimaliseren van de online gebruikerservaring.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van ux designer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van ux designer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is ux designer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van ux designer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een ux designer bedraagt 48%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een ux designer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een ux designer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 56.796,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een ux designer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend ux designer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen ux designer

UX Designer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor ux designer.

Vacatures ux designer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als ux designer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is ux designer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.