Auteur worden
 

Auteur worden

Auteur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
3
 

Wat doet een auteur?

Een auteur of boekenschrijver is iemand die zich toelegt op het schrijven van origineel werk. Denk aan essays, proza, poëzie of songteksten. Een auteur kan ook worden aangeduid als schrijver, romanschrijver of dichter. In tegenstelling tot een tekstschrijver of copywriter is een auteur iemand die autonoom en niet in opdracht van iemand anders of een bedrijf eigen werk creëert. Het is daardoor een autonoom beroep waarbij je veel nadenkt en filosofeert en een grote behoefte hebt om oorspronkelijk werk te creëren. Je zult begrijpen dat er niet veel vacatures zijn voor dit beroep. Bovendien zijn er heel veel mensen die er van dromen om te kunnen leven als auteur. Wil je toch geld verdienen met een beroep waar het van belang is dat je met taal kunt spelen en teksten kan schrijven? Denk dan aan beroepen als tekstschrijver, copywriter of redacteur.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van auteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van auteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is auteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van auteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een auteur bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een auteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een auteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een auteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend auteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen auteur

Auteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor auteur.

Vacatures auteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als auteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is auteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & artistiek. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Desktop publisher (DTP’er)
 2. Webdesigner
 3. Front-end developer
 4. Stedenbouwkundige
 5. Docent Nederlands

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.