Antropoloog worden
 

Antropoloog worden

Antropoloog worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
6%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een antropoloog?

Als antropoloog leer je groepen mensen en culturen te begrijpen. Het is een beroep waarin het bestuderen van menselijk gedrag centraal staat en je de belevingswereld van verschillende groepen mensen bestudeert. Dit kunnen groepen zijn in onze samenleving, maar uiteraard ook groepen in andere landen. Als antropoloog leer je met een scherpe en onderzoekende blik naar je omgeving te kijken. Vroeger dacht men bij antropologen aan wetenschappers die vreemde culturen in andere continenten gingen bestuderen. Maar tegenwoordig vind je antropologen in veel verschillende functies en plekken in de samenleving. Bijvoorbeeld als beleidsmedewerker voor overheidsorganisaties, onderzoeker, journalist of redacteur. De werkzaamheden van een antropoloog bestaan onder andere uit observeren, bestuderen, analyseren, onderzoek doen en hierover rapporteren. Als antropoloog dien je daarnaast oorspronkelijk te denken en open te staan voor nieuwe ervaringen. Antropologie is een sociale wetenschap en het beroep antropoloog heeft veel overlap met dat van een socioloog. Grote verschil is echter dat een antropoloog vaak, als onderdeel van het onderzoek, deelneemt aan activiteiten in de groep die hij of zij bestudeert. Terwijl een socioloog meer observerend en van buitenaf waarneemt zonder onderdeel te willen uitmaken van de groep die hij of zij bestudeert. Antropoloog worden? Je zult niet snel een vacature vinden waarin er wordt gevraagd naar een antropoloog.  Met een studie antropologie kun je bijvoorbeeld beleidsmedewerker, bestuurskundige of  marktonderzoeker worden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van antropoloog bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van antropoloog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is antropoloog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van antropoloog verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een antropoloog bedraagt 6%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een antropoloog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een antropoloog?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een antropoloog met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend antropoloog. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen antropoloog

Antropoloog worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor antropoloog.

Vacatures antropoloog

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als antropoloog? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is antropoloog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & artistiek. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Desktop publisher (DTP’er)
 2. Webdesigner
 3. Front-end developer
 4. Stedenbouwkundige
 5. Docent Nederlands

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.