Archeoloog worden
 

Archeoloog worden

Archeoloog worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 48.500,-
vacatures
3
 

Wat doet een archeoloog?

Archeologie is de wetenschap van oude historie op grond van bodemvondsten. Deze bodemvondsten kunnen bestaan uit menselijke overblijfselen, objecten zoals sierraden en potten, architecturale kenmerken en structuren. Als archeoloog verricht of begeleid je de werkzaamheden waarmee deze bodemvondsten worden blootgelegd. Denk hierbij aan opgravingen maar ook aan onderwaterexploratie waarbij op de bodem van een zee, meer of rivier oude objecten worden blootgelegd. Veel mensen denken bij een archeoloog aan iemand die vooral veldonderzoek verricht. Maar als archeoloog bestaan je werkzaamheden ook uit het doen van wetenschappelijk onderzoek en het analyseren en vergelijken van vondsten. De voor de hand liggende werkplek van een archeoloog is de universiteit. Maar er zijn ook archeologische onderzoeksbureaus waar je als archeoloog kunt werken. Dit soort bureaus worden ingeschakeld bij bouw- en graafwerkzaamheden. Als bij dit soort werkzaamheden oude restanten, die een archeologische waarde hebben, worden blootgelegd, moet er een archeologisch onderzoeksbureau worden ingeschakeld. Maar archeologen kunnen ook gaan werken in andere sectoren. Zoals het onderwijs. Daarnaast zijn er genoeg mensen die naast hun reguliere baan als amateurarcheoloog werkzaam zijn.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van archeoloog bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van archeoloog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is archeoloog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van archeoloog verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een archeoloog bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een archeoloog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een archeoloog?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 48.500,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een archeoloog met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend archeoloog. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen archeoloog

Archeoloog worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor archeoloog.

Vacatures archeoloog

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als archeoloog? Bekijk hieronder de vacatures.


Is archeoloog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.