Werkvoorbereider bouw worden
 

Werkvoorbereider bouw worden

Werkvoorbereider bouw worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
88%
gemiddeld jaarsalaris
€ 41.598,-
vacatures
268
 

Wat doet een werkvoorbereider bouw?

Een werkvoorbereider bouw is zoals de naam al aangeeft een werkvoorbereider die werkzaam is in de bouw. Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor de cijfers binnen een bouwproject. Dat betekent dat je de meest efficiënte en effectieve werkmethode bepaalt en ervoor zorgt dat deze wordt uitgewerkt. Meestal ben je ook verantwoordelijk voor de controle, toetsing en aanpassing van werktekeningen van onderaannemers en leveranciers. Daarnaast moet je vaak onderhandelen met onderaannemers en leveranciers om zo de economisch meest voordelige inkoop te kunnen realiseren. Ook hou je het contact met opdrachtgever(s) en uitvoerende teams, waarbij je de voortgang en gemaakte kosten bewaakt. Om als werkvoorbereider in de bouw werkzaam te kunnen zijn moet je over inhoudelijke kennis op het gebied van bouwwerkzaamheden beschikken en daarnaast goed in cijfers zijn.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken werkvoorbereider bouw

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van werkvoorbereider bouw. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is werkvoorbereider bouw misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Toekomst beroep werkvoorbereider bouw

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een werkvoorbereider bouw bedraagt 88%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een werkvoorbereider bouw binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen werkvoorbereider bouw

Werkvoorbereider bouw worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor werkvoorbereider bouw.

Vacatures en salarissen werkvoorbereider bouw

Het gemiddeld jaarsalaris van een werkvoorbereider bouw bedraagt € 41.598,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is werkvoorbereider bouw niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.