Werkvoorbereider bouw worden
 

Werkvoorbereider bouw worden

Werkvoorbereider bouw worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
88%
gemiddeld jaarsalaris
€ 44.726,-
vacatures
59
 

Wat doet een werkvoorbereider bouw?

Een werkvoorbereider bouw is zoals de naam al aangeeft een werkvoorbereider die werkzaam is in de bouw. Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor de cijfers binnen een bouwproject. Dat betekent dat je de meest efficiënte en effectieve werkmethode bepaalt en ervoor zorgt dat deze wordt uitgewerkt. Meestal ben je ook verantwoordelijk voor de controle, toetsing en aanpassing van werktekeningen van onderaannemers en leveranciers. Daarnaast moet je vaak onderhandelen met onderaannemers en leveranciers om zo de economisch meest voordelige inkoop te kunnen realiseren. Ook hou je het contact met opdrachtgever(s) en uitvoerende teams, waarbij je de voortgang en gemaakte kosten bewaakt. Om als werkvoorbereider in de bouw werkzaam te kunnen zijn moet je over inhoudelijke kennis op het gebied van bouwwerkzaamheden beschikken en daarnaast goed in cijfers zijn.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van werkvoorbereider bouw bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van werkvoorbereider bouw. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is werkvoorbereider bouw misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van werkvoorbereider bouw verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een werkvoorbereider bouw bedraagt 88%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een werkvoorbereider bouw binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een werkvoorbereider bouw?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 44.726,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een werkvoorbereider bouw met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend werkvoorbereider bouw. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een werkvoorbereider bouw, over een langere periode, bedraagt € 43.000. Dat is bruto € 3.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.000 per maand en ongeveer € 4.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor werkvoorbereiders bouw met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen werkvoorbereider bouw

Werkvoorbereider bouw worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor werkvoorbereider bouw.

Vacatures werkvoorbereider bouw

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als werkvoorbereider bouw? Bekijk hieronder de vacatures.


Is werkvoorbereider bouw niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.