Werkvoorbereider worden
 

Werkvoorbereider worden

Werkvoorbereider worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
88%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.285,-
vacatures
2434
 

Wat doet een werkvoorbereider?

Wil jij werkvoorbereider worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor werkvoorbereiders. Maar wat doet een werkvoorbereider eigenlijk? Een werkvoorbereider wordt ook vaak een planner genoemd. Een werkvoorbereider werkt meestal in de bouw of industrie. Bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf, aannemer, installatiebedrijf, machinebouwbedrijf of transportmiddelenbedrijf. Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor de cijfers binnen het project. Dat betekent dat je berekent hoeveel een product gaat kosten, hoeveel materiaal, mensen en machines ervoor nodig zijn en hoelang het gaat duren. Vaak maak je ook de projectplanning, controleert de werktekeningen van onderaannemers, regelt de inkoop van materialen en materieel, houdt de voortgang op de bouwplaats en de kosten in de gaten en onderhoudt contacten met de leveranciers en de uitvoerder op de bouwplaats. Het grote verschil met een uitvoerder is dat je als werkvoorbereider meer achter je bureau zit en een uitvoerder meer op de werkplaats of bouwlocatie te vinden is. Je moet dus niet alleen goed kunnen plannen en organiseren, maar ook over goede contactuele eigenschappen beschikken, heel precies kunnen werken en het overzicht houden.

Hoe word ik een werkvoorbereider?

Lijkt het beroep van werkvoorbereider jou wat? Het mbo biedt opleidingen aan waarmee je werkvoorbereider wordt. Maar veel werkvoorbereiders zijn begonnen met een technische functie en zijn later werkvoorbereider geworden. In sommige vacatures voor werkvoorbereider moet je kunnen aantonen voldoende affiniteit met techniek te hebben om als werkvoorbereider aan de slag te kunnen. Als werkvoorbereider ben je uiteindelijk vooral aan het plannen en organiseren.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van werkvoorbereider bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van werkvoorbereider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is werkvoorbereider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van werkvoorbereider verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een werkvoorbereider bedraagt 88%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een werkvoorbereider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een werkvoorbereider?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 39.285,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een werkvoorbereider met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend werkvoorbereider. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een werkvoorbereider, over een langere periode, bedraagt € 40.000. Dat is bruto € 3.300 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.800 per maand en ongeveer € 3.800 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor werkvoorbereiders met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen werkvoorbereider

Werkvoorbereider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor werkvoorbereider.

Vacatures werkvoorbereider

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als werkvoorbereider? Bekijk hieronder de vacatures.


Is werkvoorbereider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.