Werkvoorbereider worden
 

Werkvoorbereider worden

Werkvoorbereider worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
88%
gemiddeld jaarsalaris
€ 40.385,-
vacatures
6003
 

Wat doet een werkvoorbereider?

Een werkvoorbereider wordt ook vaak een planner genoemd. Maar wat doet een werkvoorbereider? Een werkvoorbereider werkt meestal in de bouw of industrie. Bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf, aannemer, installatiebedrijf, machinebouwbedrijf of transportmiddelenbedrijf. Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor de cijfers binnen het project. Dat betekent dat je berekent hoeveel een product gaat kosten, hoeveel materiaal, mensen en machines ervoor nodig zijn en hoe lang het gaat duren. Vaak maak je ook de projectplanning, controleert de werktekeningen van onderaannemers, regelt de inkoop van materialen en materieel, houdt de voortgang op de bouwplaats en de kosten in de gaten en onderhoudt contacten met de leveranciers en de uitvoerder op de bouwplaats. Het grote verschil met een uitvoerder is dat je als werkvoorbereider meer achter je bureau zit en een uitvoerder meer op de werkplaats of bouwlocatie te vinden is. Je moet dus niet alleen goed kunnen plannen en organiseren, maar ook over goede contactuele eigenschappen beschikken, heel precies kunnen werken en het overzicht houden. 

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken werkvoorbereider

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van werkvoorbereider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is werkvoorbereider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Toekomst beroep werkvoorbereider

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een werkvoorbereider bedraagt 88%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een werkvoorbereider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen werkvoorbereider

Werkvoorbereider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor werkvoorbereider.

Vacatures en salarissen werkvoorbereider

Het gemiddeld jaarsalaris van een werkvoorbereider bedraagt € 40.385,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is werkvoorbereider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.